În înregistrarea video dată publicității, se poate vedea inspecția pe care militarii ruși au efectuat-o la bordul navei de transport marfă “Sukru Okan”, sub pavilionul statului Palau. “Opriți! Păstrați-vă calmul și ascultați-mă. Sunt ofițer de marină rus. Vă rog să nu îmi filmați colegii”, spune unul dintre militarii ruși înarmați, conform Reuters.

Membrii echipajului pot fi văzuţi îngenuncheaţi, cu mâinile pe cap, în timp ce un elicopter rusesc Ka-29 se apropie de navă. Imagini similare au fost publicate de canale neoficiale pe rețelele de socializare încă de luni. Conform rușilor, în primă fază, nava rusă de patrulare “Vasily Bykov” a tras focuri de avertisment, cu arme automate, asupra navei cargo deoarece aceasta nu a răspuns cererii de oprire pentru inspectare. Această acțiune a amplificat îngrijorările comunității internaționale, dar și ale asigurătorilor și comercianților de mărfuri cu privire la pericolele de navigare pe Marea Neagră – principala rută pe care atât Ucraina, cât și Rusia o folosesc pentru a-și exporta produsele agricole.

“În timpul activităților de inspecție desfășurate, activitatea echipei de inspecție s-a desfășurat cu profesionalism, în conformitate cu cerințele documentelor internaționale. După finalizarea activității echipei de inspecție la bordul navei Sukru Okan, a fost întocmit un protocol de verificare, nava a continuat să se deplaseze spre portul Izmail”, susține Ministerul rus al Apărării.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday