Administrația Biden a cerut Curții Supreme să se pronunțe cu privire la disputa privind legile susținute de republicani și adoptate în Texas și Florida, despre care susține că ar submina eforturile rețelelor sociale de a limita conținutul considerat “de neacceptat” pe platformele lor. 

Concret, legile în cauză permit, printre altele, ca rețelele de socializare să fie date în judecată dacă șterg postări care conțin expresia “din punctul meu de vedere”, postări în care este exprimată susținerea pentru unele inițiative legislative sau pentru un anumit politician, sau dacă utilizatorii sunt interziși pe platforme fără un motiv concret, exprimat în scris. De altfel, legile impun platformelor să explice utilizatorilor fiecare decizie de moderare a conținutului.

Aceste legi au fost adoptate într-un context în care conservatorii americani consideră că rețelele de socializare “au o agendă politică de discriminare a utilizatorilor de dreapta prin înăbușirea discursului acestora”. Oficialii din Texas și Florida au argumentat, în momentul în care au adoptat aceste legi (2021), că “cenzura este nepermisă, iar rețelele de socializare au redus la tăcere vocile conservatoare”.

De cealaltă parte, susținătorii moderării conținutului de pe aceste platforme au adus drept argument “necesitatea de a opri dezinformarea și susținerea cauzelor extremiste”. Companii precum Meta, Google și X (Twitter) contestă legile și argumentează că, “fără discreția editorială, site-urile ar fi invadate de spam, hărțuire verbală și extremism”. 

Statul Florida încearcă acum să actualizeze și să mențină legea, după ce o instanță inferioară s-a pronunțat în mare parte împotriva ei. Legea din Florida obligă rețelele de socializare să “permită unele discursuri pe care altfel ar prefera să nu le facă publice”. Legea din Texas interzice cenzurarea utilizatorilor pe baza “punctului lor de vedere” și a mai fost blocată de Curtea Supremă, însă nu definitiv, într-o etapă anterioară a procesului.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday