Decizia a stârnit furie pe rețeaua chineză de socializare Weibo, pe fondul perspectivelor de angajare tot mai slabe. Totodată, a marcat și un nou moment în care autoritățile chineze au restricționat accesul la informații-cheie despre piața muncii, o tendință care deranjează tot mai tare investitorii străini. 

Săptămâna trecută, China a raportat o scădere bruscă a exporturilor și a importurilor în iulie, sugerând că țara va avea o creștere economică slabă în Trimestrul III. Recent, au fost publicate, de asemenea, cifre sub așteptări în ceea ce privește vânzările cu amănuntul. “Există un risc real ca economia să intre în recesiune dacă nu se intensifică în curând sprijinul politic, consideră analiștii.

Referitor la șomaj, un purtător de cuvânt al Biroului de Statistică a adăugat că, pe perioada suspendării publicării datelor, vor fi “optimizate” metodele de colectare: “În ultimii ani, numărul studenților a continuat să crească. Principala lor responsabilitate este studiul. Societatea are opinii diferite legate de includerea studenților care își caută de muncă înainte de absolvire, în anchetele despre piața muncii. Și definirea intervalului de vârstă, setat la 16-24 de ani, necesită cercetări suplimentare”.

În ultimele luni, Beijingul a restricționat accesul cetățenilor străini la unele registre despre firme și la reviste academice. Ting Lu, economist-șef specializat pe piața chineză la grupul financiar japonez Nomura, spune că aceste restricții nu fac decât să-i descurajeze pe investitorii străini din China. A adăugat că rata șomajului în rândul tinerilor era de așteptat să crească, în iulie. În iunie, indicatorul a urcat la 21,3%, cel mai ridicat nivel de când se țin statisticile. Rata șomajului în privința populației generale a urcat, în iulie, la 5,3%.

La finalul anului trecut, China a schimbat metodologia legată de declararea deceselor asociate Covid, o mișcare care a atras, din nou, criticile societății chineze și a comunității internaționale. 

Surse: Reuters, BBC

Foto: Minipig5188 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday