Efectul imediat al deciziei judecătorești este anularea unei legislații care dă dreptul agențiilor de stat să acorde licențe de exploatare fără a ține cont de impactul asupra mediului pe care aceasta îl va aduce. Totuși, procesul nu va afecta exploatările de cărbune, petrol și gaze existente. El are însă un puternic rol inspirațional, chiar dacă este de presupus că legislativul local, dominat de republicani, nu va modifica prea curând legislația. Este de așteptat ca organizațiiile de tineri din alte state americane să deschidă procese similare.

Procesul s-a desfășurat în iunie, când un grup de tineri a chemat în instanță statul Montana, unul dintre cei mai mari producători de combustibili fosili din SUA, arătând că acesta încălcă un amendament adus constituției locale în 1972, prin care este garantată protejarea și îmbunătățirea mediului înconjurător. Judecătoarea Kathy Seeley a decis că dezvoltarea continuă a exploatațiilor de cărbune și țiței încalcă acest amendament, periclitând viitorul.

“Astăzi, pentru prima dată în istoria SUA, o instanță a decis că guvernul a încălcat drepturile constituționale ale copiilor prin legi și acțiuni care promovează combustibilii fosili, ignoră schimbările climatice și pun în pericol tinerii. Aceasta este o victorie uriașă pentru Montana, pentru tineri, pentru democrație și pentru clima noastră. Cu siguranță vor urma și alte hotărâri ca aceasta”, a declarat Julia Olson, director executiv al Our Children’s Trust, care a susținut grupul de tineri.

Biroul procurorului general, care reprezintă statul Montana în proces, va face apel la decizia judecătoarei la Curtea Supremă din Montana.

Surse alternative: CNN, Reuters

Foto: @AlejandroGalbe | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday