Un mare juriu din statul Georgia a decis punerea sub acuzare a lui Donald Trump, a avocatului său, Rudy Giuliani, a șefului de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, și a altora, pentru 41 de infracțiuni comise după alegerile din 2020, în încercarea de a schimba rezultatul înregistrat în acest stat, care l-a dat câștigător pe Joe Biden.

Investigația a pornit după ce secretarul de stat din Georgia de la acea vreme, republicanul Brad Raffensperger, a dat publicității înregistrarea unei convorbiri telefonice din ianuarie 2021, în care Donald Trump îi cerea explicit să “îi facă rost de 11.780 de voturi”.

Voturile din Georgia fuseseră deja numărate și renumărate de trei ori, rezultatul fiind de fiecare dată în favoarea lui Biden.

Procurorul districtual din Fulton (Georgia) a folosit legislația anti-mafia pentru a-l pune pe Trump sub acuzare pentru declarații false și organizarea unui grup infracțional pentru realizarea unei fraude, dar decizia a fost luată de un mare juriu, căruia i s-au prezentat cazul și probele.

Acesta este al patrulea proces penal al fostului președinte american, el fiind deja inculpat la Washington de un mare juriu federal pentru tentativa de a frauda alegerile la nivel național.

După publicarea acuzațiilor, echipa de campanie a lui Trump a dat un comunicat în care procurorul districtual este numit “un partizan turbat” al democraților, care ar dori să interfereze în cursa din Partidul Republican pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Potrivit BBC, cel puțin opt “falși electori”, care au semnat un certificat în care susțin că Trump a câștigat alegerile în Georgia, au semnat acorduri de imunitate cu procurorii, acceptând să depună mărturie împotriva lui fostului președinte.

Surse alternative: BBC, WaPo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday