Directorul companiei care produce noile submarine rusești, Alexei Rakhmatov, a declarat pentru RIA că noile submarine rusești, din clasa Yasen, vor avea rachetele Zircon ca echipare standard. “Lucrările în acest sens sunt deja în curs”, a spus el.

Rusia a început testele cu racheta hipersonică Zircon în 2017, dar nu este clar când au intrat acestea în serviciu. La începutul acestui an, Vladimir Putin a declarat că a început producția de masă și aprovizionarea forțelor nucleare ale Rusiei cu acest tip de rachetă, după ce, în vara trecută, el spusese că ea va echipa navele din Marea Neagră. Deocamdată se știe cu certitudine că a fost instalată pe fregata Amiral Gorshkov, din flota care operează în Atlanticul de Nord.

Despre racheta Zircon se știe că are o lungime de nouă metri și că este lansată de un motor cu combustibil solid, care o aduce la viteză supersonică, după care acesta se desprinde și este aprins un al doilea motor, care propulsează racheta la o altitudine de 28 de mii de metri, cu o viteză de peste 11 mii de km/h (Mach 9). Poate purta o încărcătură, nucleară sau convențională de până la 400 de kg, până la o țintă aflată la 1.000 de km. Totuși, racheta a lovit în teste ținte aflate la 800 de km.

Submarinele din clasa Yasen, cunoscute și sub numele de Proiectul 885M, au fost proiectate în anii 80, dar primul a intrat în serviciu abia în 2013. În prezent, Rusia are trei astfel de submarine operaționale și alte șase în producție.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday