În ultima săptămână, Armata Ucraineană a efectuat operațiuni ofensive pe Frontul de Sud, în trei direcții – spre Melitopol, spre Berdiansk și de la Herson peste Nipru, unde pare a încerca să stabilească un cap de pod ce ar permite înaintarea spre Istmul Perekop (Crimeea) sau spre Melitopol.

Pe direcția Berdiansk, bloggerii ruși admit că este posibil ca ucrainenii să fi cucerit deja satul Urojaine, la 10 km sud de Velika Novosilka, de unde a început contraofensiva ucraineană, în iunie. Pe această axă (denumită Berdiansk) ucrainenii ar mai avea circa 130-150 de km până la litoralul Mării Azov, pentru a tăia în două Armata Rusă, dar ei abia au înaintat 10 km în două luni, iar liniile fortificate ale rușilor sunt încă în față.

Pe axa Melitopol, de la începutul contraofensivei, Armata Ucraineană a înaintat aproape 20 de km spre sud, de la Orikhiv până la Robotine. Deși acest avans este unul evident mai consistent decât cel spre Berdiansk, iar la Robotine ucrainenii sunt pe punctul să realizeze o străpungere în linia defensivă Surovikin, ei încă mai au în față alte două linii fortificate până la Tokmak, oraș aflat la circa 30 de kilometri de Robotine. De la Tokmak la Melitopol distanța este de circa 75 de kilometri, dar este de presupus că, odată realizată o străpungere a liniilor fortificate, înaintarea ar fi una mult mai rapidă.

Totuși, Rusia a realizat cele mai puternice fortificații ale sale pe această direcție, Vladimir Putin însuși anticipând, în urmă cu o lună și jumătate, că aceasta este principala direcție pe care ucrainenii vor forța frontul.

Raidurile forțelor speciale ucrainene peste Nipru nu reprezintă deocamdată o axă de înaintare. În ciuda succeselor înregistrate în ultima săptămână, acestea nu au constituit un desant masiv, iar ISW scrie că nu poate evalua dacă Armata Ucraineană a stabilit propriu-zis un cap de pod în stânga râului. Cum toate podurile peste Nipru (inclusiv hidrocentrala Kakhovka) au fost distruse, Armata Ucraineană ar avea nevoie de unul sau mai multe poduri de pontoane pentru a deschide o axă de înaintare spre Istmul Perekop (aflat la mai bine de 100 de km), dar acest lucru presupune cel puțin împingerea liniilor rusești în afara razei de artilerie (circa 20-30 de km), precum și o zonă de interdicție aeriană care să nu le permită rușilor atacuri cu aviația tactică.

Deocamdată ucrainenii nu vor să vorbească despre raidurile peste Nipru. Chestionată de reporteri, Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării a spus că “nu există deocamdată motive de entuziasm” și că “anumite unități au îndeplinit anumite sarcini peste Nipru”.

Totuși, ISW a observat că atacurile ucrainenilor pe Frontul de Sud, în trei direcții, a forțat Armata Rusă să repoziționeze anumite unități militare, ceea ce ar sugera că aceasta nu are (suficiente) forțe de rezervă. Relocarea unităților acolo unde ucrainenii atacă la un moment dat slăbește alte poziții defensive, în condițiile în care, oricum, Armata Ucraineană realizează permanent atacuri cu drone și rachete cu rază lungă asupra infrastructurii de aprovizionare din spatele frontului rusesc.

La rândul ei, Rusia a intrat de câteva săptămâni în ofensivă pe Frontul de Est, pentru a forța Armata Ucraineană să-și mute resursele de pe Frontul de Sud, către cel mai îndepărtat punct de acesta, la Kupiansk. Înaintarea rușilor pe la nord-est de acest oraș a forțat autoritățile ucrainene să ordone evacuarea forțată a civililor din peste 50 de localități din zonă, semn că Armata Ucraineană organizează o apărare bazată pe baraje clasice de artilerie și că nu are de gând să aducă unitățile de mecanizate și artilerie cu rază lungă (HIMARS) aflate acum în ofensivă pe Frontul de Sud.

Surse: ISW, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday