Potrivit NY Times, serviciile secrete americane cred că mai mulți generali ruși, inclusiv Serghei Surovikin, principalul artizan al defensivei ruse din Ucraina, ar fi știut de planurile de rebeliune ale lui Prigojin. Așa s-ar explica și înaintarea rapidă a forțelor Wagner, care au cucerit fără luptă atât Rostov, centrul de comandă al efortului de război al Rusiei în Ucraina, dar și Voronej. Oricum, americanii cred că Putin preferă la acest moment să nu sacrifice alți oameni ci să dea toată vina pe Prigojin pentru rebeliune.

General Sergei Surovikin: Who is Putin's hard-line new commander in Ukraine? - BBC News

Mutarea trupelor Wagner în Belarus, la o bază din centrul țării, nu a trecut neobservată nici de Polonia, nici de Țările Baltice, nici de NATO. Lituania și Polonia au exprimat preocupări de securitate legat de acest eveniment, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța își sporește prezența militară pe flancul estic în ultimele zile. “Este prea devreme pentru a face o judecată finală cu privire la consecințele faptului că Prigojin s-a mutat în Belarus și, cel mai probabil, unele dintre forțele sale vor fi, de asemenea, localizate în Belarus. Dar am trimis un mesaj clar Moscovei și Minskului că NATO este acolo pentru a proteja fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul țărilor membre”, a spus Stoltenberg după o întâlnire, la Haga, cu liderii a opt țări NATO, printre care și România. Președintele Iohannis, care a participat la reuniune, a exprimat preocupări legate de securitatea Republicii Moldova.

ISW raportează acțiuni ofensive ucrainene pe patru sectoare ale frontului, în Donbas și pe Frontul de Sud, în timp ce Vladmir Putin a declarat că principalul efort contraofensiv al ucrainenilor ar fi pe Frontul de Sud, pe axa Orikhiv. Asta ar însemna că rușii cred că ucrainenii intenționează să taie puntea terestră dintre Rusia și Crimeea, înaintând prin Tokmak și Melitopol spre Istmul Perekop, care leagă peninsula de Ucraina continentală.

ISW nu oferă nicio evaluare a declarației lui Putin și consideră că este posibil ca Putin să fi identificat, în schimb, sectorul frontului pe care el îl percepe ca fiind cel mai important de apărat. ISW spune că, într-adevăr, la sud de Orikhiv, rușii au construit cele extinse fortificații defensive de pe tot frontul.

Totuși, bloggerii militari ruși par mai îngrijorați de avansarea ucrainenilor dinspre orașul Herson, prin lărgirea capului de pod din stânga Niprului, lângă Antonivski.

Imagini geolocalizate indică prezența unor transportoare blindate rusești în zonă, în timp ce artileria rusă se concentrează de două zile pe bombardarea acestor poziții. De asemenea, aviația rusă este implicată în atacul asupra pozițiilor ucrainene din stânga Niprului, dar bloggerii ruși spun că Armata Ucraineană a adus aici antiaeriană, ceea ce face misiunile aeriene rusești destul de riscante.

Surse: ISW, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday