UPDATE. Ora 15.30. Sursele rusești de informații raportează că, la puțin după ora 15, noi explozii s-au auzit în zona Podului Kerci, care a fost din nou învăluit în fum. Potrivit acelorași surse, la fel ca în cazul atacului de la ora 13, ucrainenii ar fi folosit rachete antiaeriene S-200, de producție sovietică, modificate pentru a fi transformate în arme sol-sol cu rază lungă.

Rușii susțin însă că și în cazul celui de-al doilea atac racheta sau rachetele ucrainene ar fi fost interceptate, iar podul a fost învăluit în fum datorită dispozitivelor special instalate pe acesta în prealabil, tocmai pentru a-l masca în cazul unui atac aerian. Nu există confirmări independente ale acestor informații, iar Kievul nu le-a comentat în niciun fel.

UPDATE. Ora 13.30. Martorii raportează explozii, iar imaginile par să arate mult fum. Nu este clar dacă a fost lovit, sau apărarea rusă a declanșat cortine fumigene pentru a-l proteja.

Sursele ruse raportează atacarea Podului Kerci, precum și oprirea traficului pe acesta, dar autoritățile ruse spun că nu ar fi fost avariat în atac. Imaginile de la fața locului arată că podul este învăluit în foarte mult fum. Anterior, rușii au făcut exerciții în Crimeea cu perdele de fum speciale, lansate pentru “orbirea” instrumentelor de țintire inamice.

Informațiile sunt în curs de actualizare.

Știrea în forma inițială.

Armata Ucraineană pare a fi spart din nou linia defensivă rusă pe Frontul de Sud, axa spre Melitopol, și înaintează pe o a doua direcție spre Berdiansk. La rândul lor, rușii amenință Kupiansk, pe Frontul de Est.

ISW confirmă faptul că ucrainenii au ajuns în localitatea Robotine, din regiunea Zaporijie, într-un “progres semnificativ” din punct de vedere tactic, pentru că aici este prima linie fortificată (și cea mai importantă) organizată de ruși pe Frontul de Sud. Ucrainenii au mai străpuns o dată aici linia fortificată rusă, în urmă cu câteva săptămâni, dar apoi s-au retras și au continuat să o preseze regulat, cu atacuri la sol care au măcinat apărarea rușilor.

“Permanența și amploarea acestor poziții cucerite de ucraineni sunt în prezent neclare”, mai arată ISW, care analizează apoi faptul că Armata Rusă este nevoită să mute unități militare din alte zone, ceea ce sugerează o insuficiență a rezervelor: “Lipsa rezervelor operaționale rusești înseamnă că comandamentul rus va trebui să efectueze mai multe redistribuiri laterale dacă dorește să consolideze anumite sectoare ale frontului în viitor. Practica Rusiei de a efectua redistribuiri laterale în sectoare cheie ale frontului va slăbi și mai mult liniile defensive ruse în general, deoarece atât operațiunile rusești, cât și cele ucrainene fixează unități rusești în anumite sectoare ale frontului. Aceste întăriri mișcate lateral pe linia frontului vor perturba probabil operațiunile ofensive și defensive rusești în sectoarele din care sunt extrase și amenință să degradeze rapid forțele pe care armata rusă le folosește ca întăriri. În prezent, Rusia nu pare să aibă forțe disponibile semnificative la care să poată apela fără a pune în pericol alte sectoare ale frontului. Operațiunile de contraofensivă ucraineană au atras formațiuni și unități ruse de elită în zona Bakhmut și continuă să le fixeze acolo. Forțele ruse au angajat, de asemenea, un număr semnificativ de forțe în operațiuni ofensive localizate în zonele Kupiansk și Svatove, care urmăresc în mod similar să atragă forțele ucrainene departe de zonele operațiunilor de contraofensivă ucrainene din sud. Chiar dacă comandamentul rus decide să pună capăt atacurilor localizate din aceste zone, probabil că ar dura ceva timp pentru a reduce ritmul operațiunilor lor și a retrage forțele pentru redistribuiri laterale, fără a deschide zonele frontului pentru contraatacuri ucrainene de succes”.

ISW mai observă că succesul ucrainenilor la Robotine pare a avea legătură cu redistribuirea trupelor ruse pe malul stâng al Niprului, după incursiunile făcute de ucraineni dinspre Herson, iar forțele ucrainene vor exploata probabil în mod similar zonele slăbite de relocarea rușilor în cazul unor mișcări ulterioare.

“Forțele ucrainene, pe de altă parte, mențin rezerve care le permit să rotească unitățile în loc să se bazeze pe redistribuirea unităților care efectuează operațiuni defensive și ofensive în alte sectoare ale liniei, fără odihnă. Prin urmare, forțele ucrainene pot menține potențialul de luptă necesar pentru a continua degradarea forțelor ruse care apără sudul Ucrainei și zona Bakhmut, limitând, în același timp, avansul Rusiei de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, pe Frontul de Est. Degradarea în continuare a apărării forțelor ruse creează astfel oportunități ca orice descoperire ucraineană să fie potențial decisivă“, mai arată ISW.

Pe Frontul de Est, Armata Rusă intensifică operațiunile ofensive la nord-est de Kupiansk. Bloggerii militari afiliați Kremlinului susțin că ucrainenii au fost nevioiți să se retragă iar forțele ruse amenință cu “o prăbușire” a apărării ucrainene în această zonă.

ISW arată că nu a observat o confirmare vizuală a afirmațiilor rusești privind progresele la nord-est de Kupiansk și amintește că bloggerii ruși au mai făcut, în mod repetat, afirmații despre “progresele ample” ale Rusiei la sud-vest de Svatove, în urmă cu mai multe săptămâni, dar aceste afirmații nu s-au confirmat. Oficialii ucraineni au anunțat, de asemenea, evacuarea obligatorie a civililor din 53 de așezări de lângă Kupiansk, pe 9 august, din cauza intensificării bombardamentelor rusești și a atacurilor aeriene care prezintă un risc crescut pentru civili. ISW arată că evacuarea civililor nu indică în mod necesar faptul că forțele ucrainene se așteaptă ca rușii să facă progrese semnificative.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday