În urma unor teste de rutină, efectuate inițial pe 25 iulie, s-au găsit dovezi care au arătat că apa folosită pe ambarcaţiunea Bibby Stockholm (aflată lângă o mică insulă din Canalul Mânecii) este infestată cu bacteria Legionella. Totuşi, rezultatele au sosit abia pe 7 august, când deja începuse îmbarcarea solicitanţilor de azil, şi au fost transmise Ministerului de Interne două zile mai târziu.

Deşi autorităţile precizează că niciuna dintre cele 39 de persoane îmbarcate pe barjă nu prezintă semne de infectare, s-a dispus mutarea solicitanţilor de azil în alte spaţii de cazare. Această bacterie, explică specialiştii, poate provoca infecţii pulmonare grave, afecţiune numită şi “boala legionarului”, cu “implicaţii severe”. Totuşi, autorităţile subliniază că nu există niciun risc de sănătate pentru comunitatea din Dorset și că boala “nu se transmite de la o persoană la alta”.

Specialiştii din domeniul sanitar admit că o asemenea bacterie nu ar fi trebuit să existe pe ambarcaţiuni, în special în contextul în care barja este prevăzută să găzduiască 500 de persoane. “Atunci când cazezi un număr mare de oameni, ai nevoie de sisteme sanitare mai bune, astfel încât apa să fie menținută la temperatura potrivită”, a explicat pentru Sky News Dr. Bharat Pankhania, lector la Universitatea din Exeter. De asemenea, acesta admite că, în cazul în care una dintre persoane ar fi contractat bacteria, s-ar fi răspândit şi la celelalte prin folosirea duşurilor de pe ambarcaţiune. 

Cu o capacitate de peste 500 de persoane, trei etaje şi 200 de dormitoare, guvernul spera că utilizarea ambarcaţiunii, alături de fostele baze militare, vor contribui la reducerea cheltuielilor de 6 milioane de lire sterline pe zi pentru cazarea la hotel a solicitanților de azil. De asemenea, guvernul britanic considera că barja va acționa ca un factor vital de descurajare a traversării ilegale cu ambarcațiuni mici.

Totuşi, utilizarea barjei Bibby Stockholm s-a confruntat cu o opoziție puternică încă de la început, planurile stârnind reacții negative legate de bunăstarea solicitanților de azil și de impactul asupra serviciilor locale. Liderii comunităților locale au criticat ideea guvernului, pe care o descriau drept “o închisoare plutitoare”, şi spuneau că infrastructura țării nu a fost gândită pentru acest lucru. Inclusiv transferul migranților pe navă a fost amânat, în repetate rânduri, din cauza preocupărilor legate de siguranță, iar Sindicatul pompierilor a avertizat recent că nava este o potențială “capcană mortală pentru migranți”.

Surse alternative: Sky News, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday