Potrivit INSSE, indicele prețurilor de consum (inflația) a coborât la +9,4% în luna iulie, față de iulie 2022, chiar dacă, față de luna anterioară, tarifele serviciilor au continuat să crească, pe fondul vacanțelor și al scumpirii în continuare a biletelor de avion.

Față de începutul anului, alimentele sunt acum mai scumpe cu +6,7%, pe medie, dar legumele s-au ieftinit în iulie cu aproape 7%, iar făina, ouăle, laptele și uleiul au înregistrat ieftiniri marginale.

Dintre mărfurile nealimentare, doar energia electrică s-a ieftinit ușor în luna iulie.

În schimb, biletele de avion s-au scumpit cu +11% într-o singură lună, tarifele lor fiind acum cu 44% mai mari decât la începutul anului.

De la începutul anului, prețurile au crescut, în medie cu +4,3%, dar vârful scumpirilor a fost atins în vara anului 2022. Acest fenomen, numit efect de bază, face ca inflația raportată la perioada respectivă să scadă, chiar dacă prețurile continuă să crească.

Foto: Przemyslaw Klos | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday