China are probleme. Asta nu e bine, pentru că atunci când oamenii răi se află în dificultate, tind să facă lucruri rele”, a mai declarat Joe Biden la o strângere de fonduri din Utah, precizând însă că își dorește o “relație rațională” cu China. 

Comentariile președintelui SUA vin la scurt timp de la finalizarea vizitei secretarului american de stat, Antony Blinken, la Beijing, cu scopul de a stabiliza relațiile pe care China le-a descris anterior ca fiind “la cel mai scăzut nivel de când au fost stabilite legături oficiale”, în 1979.

Economia Chinei a intrat în deflație în luna iulie, pentru prima dată de la începutul anului 2021, în timp ce prețurile la poarta fabricii au continuat să scadă. Reuters scrie că este posibil ca Beijingul să intre acum într-o eră de avans economic lent, cu prețuri și salarii în stagnare, în contrast cu inflația din alte părți ale lumii. Analiștii sunt de părere că aceste date reprezintă un semn clar că economia chineză devine din ce în ce mai vulnerabilă, ceea ce ar stârni îngrijorarea companiilor și statelor europene, pentru care China este un furnizor comercial extrem de important.

Totodată, miercuri, președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv care interzice unele investiții tehnologice ale companiilor americane în China, mai exact în legătură cu domenii sensibile, precum dezvoltarea de cipuri avansate, pentru inteligența artificială. Beijingul s-a declarat “foarte îngrijorat” de măsura adoptată de SUA și a transmis că și-a rezervat dreptul de a lua, la rândul său, măsuri.

Surse: Reuters, The Guardian

Sursa Foto: Inge Hogenbijl / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday