Liderii celor 15 țări care fac parte din Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane, reuniți în capitala Nigeriei, nu au oferit detalii legate de planurile lor. Decizia a fost anunțată la finalul unui summit care a avut loc la peste două săptămâni după lovitura de stat din Niger, unde președintele pro-occidental a fost înlocuit de o juntă militară. Într-o altă rezoluție, organizația a vorbit despre restabilirea ordinii constituționale “prin mijloace pașnice”.

Noua conducere a Nigerului a refuzat orice formă de mediere, precum și un ultimatum din partea celor 15 națiuni. Acestea au amenințat cu intervenția militară, dacă președintele Mohamed Bazoum nu va fi readus la putere până pe 6 august, termen deja depășit.

În ultimele zile, au existat îndoieli că organizația va urma “linia roșie”, scrie NY Times. După hotărârea de astăzi, nu este clar câte trupe vor fi mobilizate, din ce țări vor fi aduse sau când și unde vor fi dislocate.

Burkina Faso și Mali, vecine cu Niger, au transmis deja că vor ține partea juntei militare, în cazul în care Comunitatea Economică va interveni militar. Acestea două sunt conduse, la rândul lor, de junte militare și au fost excluse din organizație.

Surse alternative: The New York Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday