Misiunea spațială Galactic 02 a fost decolat din statul american New Mexico, la ora locală 11 (ora 18 a României). La bord s-au aflat fostul astronaut al NASA, CJ Sturckow (comandantul misiunii), pilotul Kelly Latimer și instructorul de astronauți Beth Moses, în calitate de personal al companiei. Cei trei turiști au fost campionul olimpic Jon Goodwin, ajuns la 80 de ani, care acum suferă de Parkinson, precum și prima pereche fiică-mamă care a ajuns vreodată în spațiu.

Perechea mamă-fiică a obținut biletele după ce a câștigat un concurs de strângeri de fonduri organizat de Space for Humanity, un ONG care care urmărește să facă accesibile călătoriile în spațiu. 

Misiunea Galactic 02 a fost realizată cu avionul spațial VMS Eve, iar “traiectoria sa a permis pasagerilor să experimenteze câteva minute de imponderabilitate la o altitudine suficient de mare pentru a vedea curbura Pământului”. VMS Eve a decolat la fel ca un avion și, după ce a ajuns la peste 12 mii de metri altitudine, a lansat nava VSS Unity, care a realizat ultima parte a călătoriei. 

Turiștii au ajuns înapoi la sol în jurul orei locale 11:30 (ora 18:30 a României). Virgin Galactic spune că are rezervări din partea a 800 de clienți, care au plătit între 250 de mii și 450 de mii de dolari.

Cu toate că Galactic 02 este al doilea zbor spațial comercial al Virgin Galactic, acesta este primul care transportă clienți privați, în iunie, Galactic 01 a transportat trei membri ai echipajului din partea forțelor aeriene italiene și a Consiliului Național de Cercetare din Italia.

În iulie 2021, fondatorul Virgin Galactic, Sir Richard Branson, a călătorit în spațiu și înapoi la bordul navei VSS Unity, marcând astfel intrarea companiei în industria turismului spațial, unde mai sunt prezente SpaceX a lui Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos.

Surse alternative: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday