Analiștii se așteptau la o creștere anuală până la 3,3% în iulie. În iunie 2023, inflația a fost de 3%, peste ținta de 2% a Fed. Vârful, de 9,1%, a fost atins în iunie anul trecut. În iulie 2023, costul energiei a scăzut cu -12,5%, față de -16,7% în iunie. În paralel, prețul energiei electrice a crescut cu +3%, față de +5,4% în iunie, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 5%. 

Deși aparent alarmante, NY Times explică faptul că noile date privind inflația au oferit economiștilor și decidenților politici dovezi că majorarea prețurilor se temperează, la mai bine de un an de când banca centrală majorează constant dobânda de referință. Economiștii țin cont în această perioadă mai mult pe indicele “de bază” al inflației (care nu ia în considerare prețurile volatile la alimente, energie și combustibili), care a fost în iulie de 4,7%, față de 4,8% cu o lună în urmă. Totuşi, experții admit că există riscul ca inflația generală să rămână ridicată, întrucât benzina s-a scumpit la final de iulie și are un preț ridicat și în august.

Rezerva Federală urmează să organizeze o întrunire în septembrie pentru a lua următoarea decizie privind ratele dobânzilor. Experții se așteaptă ca, în baza datelor actuale despre inflație, Fed să nu mai majoreze dobânda de referință.

Surse: The New York Times, Trading Economics 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday