Marina Ucraineană a informat că rutele sunt destinate, în primul rând, cargourilor blocate în porturile Ciornomorsk, Odesa și Pivdennîi, care nu au mai navigat de la declanșarea războiului, la 24 februarie 2022.

“Vom pune camere de luat vederi pe nave și va exista o transmisiune pentru a arăta că misiunea noastră este pur umanitară și nu are niciun scop militar”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene. El a precizat că Ucraina a comunicat traseele Organizației Maritime Internaționale, care a cerut Kremlinului să respecte convențiile internaționale de liberă navigație și să nu mai amenințe vapoarele comerciale.

“Navele ale căror proprietari sau căpitani confirmă oficial că sunt gata să navigheze în condițiile actuale vor putea trece prin aceste rute”, potrivit unui comunicat de presă al autorităților ucrainene, postat pe Facebook.

Pentru Armata Ucraineană, deschiderea și menținerea unor trasee maritime va fi un test major, într-un moment al războiului în care Rusia încearcă să își reimpună blocada de facto în Marea Neagră, notează agenția de presă. Un trader german de cereale le-a declarat jurnaliștilor că rutele vor funcționa numai dacă Rusia se angajează, concret, să nu atace navele. Purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene nu a specificat dacă traseele au fost convenite cu partea rusă. 

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Foto: Sergey Diordiev | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday