Ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat joi pentru un post de radio din țară că “Aproximativ zece mii de soldați vor fi la graniță, dintre care patru mii vor sprijini direct Poliția de Frontieră, iar șase mii vor fi în rezervă. Mutăm armata mai aproape de granița cu Belarus pentru a speria agresorul și a preveni un eventual atac.” 

Anterior, Ministrul adjunct de interne, Maciej Wasik, declarase că Polonia va trimite 2.000 de soldați suplimentari la granița polono-bielorusă, dublu față de cât ceruse autoritatea de frontieră.

Decizia vine pe fondul îngrijorărilor Poloniei cauzate de exercițiile militare desfășurate de Belarus în apropierea graniței. De asemenea, Varșovia este îngrijorată că o parte dintre mercenarii Wagner au ajuns în Belarus, la invitația președintelui Alexander Lukașenko, care a declarat anterior că el îi oprește pe mercenarii Wagner care ar vrea să atace Polonia.

În același timp, în ultimele luni, Polonia a înregistrat o creștere a numărului de migranți, în principal din Orientul Mijlociu și Africa, care încearcă să treacă granița. Șeful Poliției de Frontieră  a declarat la începutul acestei săptămâni că 19 de mii de persoane au încercat să treacă ilegal granița dintre Polonia și Belarus în acest an, în creștere față de 16 mii anul trecut.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday