Organizațiile mass-media au semnat o scrisoare deschisă adresată factorilor de decizie și liderilor din domeniul AI, în care propun o serie de principii pentru o reglementare responsabilă a modelelor de inteligență artificială generativă”. Semnatarii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea drepturilor de proprietate intelectuală din cauza modelelor de inteligență artificială generativă, menționând că tehnologia este adesea antrenată folosind conținut cu drepturi de autor. 

Concret, cele zece agenții și companii susțin că inteligența artificială poate distribui conținut preluat de la editori fără a-i menționa sau a le acorda compensații și, ca urmare, le încalcă drepturile de autor, subminează modelele de afaceri ale industriei și induce în eroare audiența.

În timp ce AI poate oferi “beneficii semnificative umanității”, ar trebui să existe un cadrul legal care să promoveze “practici responsabile care să protejeze conținutul care alimentează aplicațiile bazate pe AI, păstrând în același timp încrederea publicului în mass-media”, se mai arată în document.

Ca și rezolvare la problemă, agențiile de presă spun că este necesară mai multă transparență în ceea ce privește modul în care sunt dezvoltate modelele generative de inteligență artificială. Acestea ar trebui să obțină mai întâi acordul creatorilor, înainte de a utiliza conținutul, chiar și în scopuri de “antrenare”. În scrisoare se mai cere posibilitatea ca agențiile media să negocieze în mod colectiv accesul și utilizarea conținutului lor cu dezvoltatorii din domeniul AI.

De asemenea, modelele de inteligență artificială generativă (chatboți) și utilizatorii acestora ar trebui să fie obligați să identifice “în mod clar, specific și consecvent” că munca lor este generată de inteligența artificială și că companiile care activează în acest domeniu ar trebui obligate să limiteze dezinformarea.

Pe lângă AFP, AP și USA Today, scrisoarea a mai fost semnată de Consilul Editorilor Europeni, Getty Images, Asociația americană a Fotografilor de Presă, News Media Alliance din SUA, Uniunea Națională a Scriitorilor și “The Autors Guild” din SUA.

Surse: USA Today, AFP

Sursa Foto: BiancoBlue / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday