Contractele europene au urcat cu peste 40%, la peste 40 de euro pe megawatt-oră, cel mai ridicat nivel din ultimele opt săptămâni. La nivelul pieței există îngrijorări legate de scăderea fluxurilor de gaz natural lichefiat (GNL), în ciuda faptului că depozitele din Europa sunt la niveluri record pentru această perioadă.

Cumpărătorii asiatici vor crește, probabil, ofertele pentru importurile de GNL pentru a compensa eventualele pierderi de volum din Australia. Aici, muncitorii au votat să intre în grevă, factor ce ar putea perturba exporturile țării și afecta piața globală. Sindicatele nu au anunțat și momentul exact de la care-și vor începe greva.

În Europa, rezervele de combustibil sunt pline în proporție de peste 87%, cel mai mare nivel înregistrat vreodată pentru această perioadă a anului. UE își dorește ca acestea să fie pline în proporție de 90% până în noiembrie, iar multe țări, cum ar fi Spania și Olanda, au atins sau au depășit deja acest obiectiv. Germania și Italia sunt aproape de a-l atinge, iar Franța se află la 78%.

În 2022, Uniunea Europeană a importat doar 100 de mii de tone de GNL din Australia, potrivit unei statistici întocmite de compania de analiză Kpler.

Surse alternative: Trading Economics, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday