Un canalul rusesc de Telegram a publicat un videoclip ce pare a arăta momentul în care una dintre drone a fost distrusă, în zona autostrăzii Minsk, lângă Moscova. La 16 minute distanță, o a doua dronă a încercat să intre în spațiul aerian al capitalei ruse, dintr-o altă direcție. Primarul orașului a scris pe Telegram că ambele drone ar fi fost distruse, fără a putea da detalii despre eventuale pagube produse de căderea acestora.

În decursul zilei de ieri, în Ucraina, bloggerii militari ruși au dat informații considerate de ei “alarmante” privind un desant rapid, de mai mare amploare, a forțelor speciale ucrainene, peste Nipru, în zona orașului Herson. După ce au ajuns pe malul stâng al râului în șapte șalupe rapide, acestea ar fi înaintat circa 800 de metri în adâncimea teritoriului controlat de ruși, probabil în încercarea de a stabili un cap de pod. Bloggerii ruși au susținut apoi că forțele ucrainene ar fi fost distruse de o contraofensivă a trupelor ruse, dar imaginile oferite drept dovadă în acest sens sunt controversate.

ISW arată că sistemul NASA de management global al incendiilor pare să confirme că a existat ieri o luptă semnificativă, probabil precedată sau însoțită de foc de artilerie, în această zonă. Totuși, nu este clar dacă, până la finalul zilei, ucrainenii au reușit să-și mențină pozițiile, pentru a deschide o nouă axă de atac pe Frontul de Sud. “ISW nu a observat încă dovezi vizuale care să sugereze că există un număr substanțial de militari ucraineni sau o desfășurare de vehicule ucrainene lângă Kozaci Laheri, iar modelul actual de raportare rusă sugerează mai de grabă un raid limitat peste râu decât o operațiune ucraineană de amploare”.

Ucrainenii continuă operațiunile de contraofensivă pe cel puțin două sectoare ale frontului – pe direcția Velika Novosilka spre Berdiansk și pe axa Orikhiv-Tokmak-Melitopol.

În același timp, ISW mai arată că forțele ruse au desfășurat, la rândul lor, operațiuni ofensive pe Frontul de Est, de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, precum și în Donețk, lângă Bakhmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Donețk.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday