Desfășurarea sistemelor Patriot pe teritoriul Poloniei trebuia inițial să fie pe o perioadă de șase luni, deoarece Berlinul încearcă să se asigure că propriile stocuri de arme nu sunt epuizate. Totuși, ministerul german al Apărării a precizat într-o declarație că s-a oferit să lase Polonia să păstreze sistemele “peste vară, probabil până la sfârșitul anului”.

În ceea ce privește anul viitor, ministerul a declarat că nu există planuri de prelungire a termenului, deoarece sistemele sunt necesare pentru a fi utilizate de forța de reacție rapidă a NATO în 2024, în timp ce altele trebuie să fie supuse unor lucrări de întreținere. 

Berlinul a trimis trei astfel de sisteme Poloniei în ianuarie, ca măsură de protecție, în urma exploziei care a ucis două persoane la sfârșitul anului 2022, provocată de apărarea antiaeriană ucraineană. De asemenea, împreună cu sistemele Patriot, aproximativ 300 de soldați germani au fost plasați în orașul polonez Zamosc, la aproximativ 50 de km de granița cu Ucraina, de la începutul anului, pentru a proteja orașul și legătura feroviară crucială cu Ucraina.

Ministrul polonez al Apărării a respins inițial oferta Germaniei de a desfășura sisteme de apărare Patriot pe teritoriul țării, cerând în schimb Berlinului să le trimită în Ucraina pentru a fi folosite pe front. Ulterior, Germania a trimis un sistem Patriot și Kievului.

Surse alternative: Barron’s, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday