La câteva săptămâni după ce Armata Ucraineană și-a lansat contraofensiva, patru oficiali occidentali de rang înalt au prezentat, pentru CNN, evaluări “din ce în ce mai sumbre” cu privire la capacitatea militarilor ucraineni de a elibera o parte semnificativă din teritoriul ocupat în prezent de ruși.

“Ucrainenii vor vedea, în următoarele două săptămâni, dacă există o șansă de a face progrese. Dar ca ei să facă, într-adevăr, progrese care să schimbe echilibrul acestui conflict, cred că este extrem, extrem de puțin probabil”, a afirmat unul dintre acești diplomați pentru jurnaliștii CNN.

“Informările noastre dau de gândit. Ni se reamintesc provocările cu care se confruntă ucrainenii. Acesta este cel mai dificil moment al războiului”, a declarat și Mike Quigley, un membru al Congresului care a participat la o întâlnire cu comandanții americani ce antrenează militari ucraineni.

Principala provocare pentru forțele ucrainene este dificultatea continuă de a străpunge liniile defensive rusești din estul și sudul Ucrainei, care sunt organizate în mai multe “straturi”. Acestea sunt marcate de zeci de mii de mine și de rețele vaste de tranșee. Din cauza faptului că mulți militari ucraineni și-au pierdut viața în luptele din zonă, comandanții au retras unele unități, pentru a reduce numărul victimelor.

“Rușii au mai multe linii de apărare, iar forțele ucrainene nu au trecut cu adevărat nici de prima linie. Chiar dacă ar continua să lupte în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reușit să facă mai multe progrese de-a lungul acestor ultime șapte, opt săptămâni, care este posibilitatea ca forțele ucrainene să le facă brusc, cu forțe mai epuizate?, a transmis un alt diplomat occidental.

Un oficial american spune că SUA recunosc dificultățile cu care se confruntă luptătorii ucraineni, deși păstrează speranța unor noi progrese, potrivit declarației citate de către CNN. În plus, apropierea toamnei limitează oportunitățile de acțiune ale ucrainenilor, conform specialiștilor.

Avansul lent a scos la iveală dificultatea de a transforma forțele ucrainene în unități combinate de luptă. Lipsa acestor progrese a făcut ca ucrainenii să lovească tot mai des în interiorul teritoriului rusesc “pentru a încerca să arate vulnerabilitatea Rusiei”, a spus una dintre sursele CNN.

Aceste ultime evaluări ale specialiștilor reprezintă o schimbare semnificativă față de optimismul de la începutul contraofensivei. Unele așteptări au fost “nerealiste”, spun ei, și contribuie acum la presiunile exercitate asupra Ucrainei de către Occident pentru a începe negocierile de pace, inclusiv luând în considerare posibilitatea unor concesii teritoriale.

La nivel oficial, șeful Forțelor Armate Ucrainene, generalul Valeri Zalujni, i-a declarat șefului Statului Major al Armatei SUA, Mark Milley, că militarii ucraineni creează pas cu pas condițiile pentru a avansa, iar în paralel, apărarea ucraineană rămâne fermă.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday