Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene a anunțat că iulie a fost prima lună de vară în care temperatura medie la nivel global a depășit cu 1,5 grade Celsius nivelul înregistrat înainte de perioada industrială.

Temperatura medie a lunii iulie 2023 a fost de 16,95 de grade Celsius, cu 0,32 grade peste precedentul nivel record, stabilit în iulie 2019. Ziua de 6 iulie a fost cea mai călduroasă, cu o temperatură medie la nivel global de 17,08 grade Celsius.

Luna trecută, au fost observate temperaturi record pe mai multe continente. Grecia, Italia, China, dar și țări din America de Sud s-au confruntat cu incendii de vegetație. De asemenea, temperatura apelor Oceanului Atlantic, în dreptul Floridei, a fost de peste 38 de grade, un posibil nivel record.

Oamenii de știință explică faptul că pragul de 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial  este considerat un punct de schimbare cheie pentru planetă, dincolo de care fenomenele de căldură extremă, inundațiile, seceta sau incendiile de vegetație vor deveni din ce în ce mai frecvente.

Pragul de 1,5 grade este, de asemenea, obiectivul pe care oamenii de știință l-au setat în cadrul Acordului de la Paris din 2015, cu scopul de a reduce daunele provocate de încălzirea globală. Cercetătorii sunt deosebit de îngrijorați că temperatura medie globală va rămâne o perioadă lungă de timp peste nivelul dinainte de Revoluția Industrială. Până în 2022, de exemplu, planeta s-a încălzit cu 1,2 grade peste acel punct de referință.

“Deși depășirea pragului de 1,5 grade Celsius pentru o zi, o săptămână sau o lună nu este același lucru cu depășirea acestuia pentru media pe termen lung, este important să monitorizăm cât de frecvent și pentru cât timp depășim acest prag. Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, efectele vor continua să devină mai grave”, a declarat Rebecca Emerton, cercetător în cadrul Copernicus, pentru CNN. 

Ultimii ani au arătat foarte clar că lumea resimte deja efectele crizei climatice, pentru care mulți nu sunt pregătiți, scrie publicația americană. Dacă încălzirea globală continuă, Emerton susține că lumea se va confrunta cu condiții meteorologice și mai extreme decât cele cu care s-a confruntat deja o mare parte a planetei.

Oamenii de știință de la Copernicus au precizat și că fenomenul meteorologic El Niño a alimentat creșterea drastică a temperaturilor. Fenomenul determină încălzirea apelor oceanice și influențează vremea de pe aproape tot globul pământesc.

Surse alternative: CNN, DW

Sursă Foto: Meryll | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday