Guvernul condus de premierul Giorgia Meloni a luat decizia luni seara, într-o ședință de guvern, iar măsura a fost anunțată de Matteo Salvini, viceprim-ministru, care a precizat că aceasta se va aplica doar în acest an. ”Trebuie doar să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului 2023 și la efectele majorării ratelor de dobândă de către Banca Centrală Europeană, pentru a realiza că nu vorbim de câteva milioane, ci probabil de miliarde”, a declarat  Salvini.

Guvernul argumentează că banii vor fi folosiți pentru a ajuta familiile afectate de creșterea dobânzilor la împrumuturi. Guvernul premierului Giorgia Meloni a criticat băncile, în repetate rânduri, deoarece nu au crescut dobânzile la depozite, pentru a-i ajuta pe cei care economisesc, iar în schimb au majorat dobânzile la împrumuturi. Conform Reuters, autoritățile de la Roma estimează că vor colecta circa 3 miliarde de euro din această taxă. Taxa de 40% se va aplica pe profiturile obținute din diferența dintre dobânzile la împrumuturi și cele la depozite.

Cele mai mari cinci bănci din Italia au raportat un profit cumulat de 10,5 miliarde de euro, în prima jumătate a anului, în creștere cu 64% față de anul precedent.

Noua taxă va avea nevoie de aprobarea parlamentului înainte de a intra în vigoare. Totuși, ca urmare a anunțului, acțiunile celor mai mari două bănci din Italia, Intesa Sanpaolo și UniCredit,  au scăzut, cu 8% și, respectiv, 7%, în deschiderea tranzacțiilor de marți.

Surse: Financial Times, Reuters

Foto: Ryzhov Sergey | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday