Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, exporturile Chinei au scăzut cu -14,5% luna trecută, cea mai abruptă scădere din luna februarie 2020, perioada debutului pandemiei de Covid. Și importurile au înregistrat o scădere de -12,4%, una dintre cele mai slabe rezultate lunare din ultimii ani.

Datele sunt cu mult mai slabe decât așteptările analiștilor Reuters, care au estimat o scădere de -12,5% în cazul exporturilor și de -5% în cazul importurilor. Pe sectoare, exporturile Chinei către SUA s-au prăbușit cu -23% în iulie, în timp ce procentul depășește -20% în cazul exporturilor către UE și -21% în cazul celor zece țări asiatice din cadrul ASEAN (organizația politică și economică a țărilor din Asia de sud-est).

Slăbiciunea comerțului internațional este una dintre principalele surse de presiune pentru guvernul de la Beijing, forțat să ofere noi stimulente pentru a susține cererea. China se confruntă, de asemenea, cu o creștere slabă a sectorului imobiliar și cu o cerere internă dezamăgitoare, rezultată în urma ridicării măsurilor antiepidemice, în decembrie 2022.

Reuters scrie că activitatea slabă a sectorului comerțului în China este cel mai recent semn că avansul economic ar putea încetini și mai mult în trimestrul al treilea, cu o scădere a activității sectorului de construcții, industriei prelucrătoare și serviciilor, alături de investiții străine directe mai slabe și profituri industriale mai mici.

Beijingul caută modalități de a stimula consumul intern fără “a umbla” prea mult la politica monetară, astfel încât să nu declanșeze ieșiri mari de capital, în timp ce băncile centrale ale altor mari economii mondiale (precum SUA și UE) măresc ratele dobânzilor de referință pentru a limita avansul ratei inflației.

Surse: FT, Reuters, CNBC

Sursa Foto: Mr.siwabud Veerapaisarn / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday