Experții consultați de Reuters explică faptul că hackerii par să fi pătruns în sistemul informatic al companiei NPO Mashinostroyeniya, care proiectează rachete pentru Armata Rusă, relativ în același timp în care producătorul a anunțat mai multe evoluții ale programului său de rachete balistice. Potrivit datelor disponibile în acest moment, atacul cibernetic a avut loc la sfârșitul anului 2021 și s-a desfășurat, fără ca Moscova să știe, până în luna mai 2022. 

Mai mulți specialiști din întreaga lume au aflat de breșă când un angajat IT al NPO Mashinostroyeniya a făcut publice accidental discuțiile membrilor companiei, în perioada în care încerca să investigheze atacul nord-coreean. Acesta a încărcat informații pe un portal online privat, utilizat la nivel mondial de cercetătorii în domeniul securității cibernetice. Astfel, este cunoscut faptul că hackerii au obținut acces la rețeaua internă a companiei, ceea ce le-a dat posibilitatea de a citi schimburile de e-mailuri și de a extrage date confidențiale, potrivit lui Tom Hegel, cercetător în domeniul securității la firma americană de securitate cibernetică SentinelOne. Nu este clar însă ce alte informații au mai accesat hackerii nord-coreeni.

Experții scot acum în evidență modul în care Phenianul recurge la acțiuni de spionaj și atacuri cibernetice chiar împotriva țărilor aliate, precum Rusia, pentru a obține informații cu privire a dezvoltarea anumitor tehnologii. De altfel, informația despre atac a ajuns în spațiul public la scurt timp de la vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, în Coreea de Nord, luna trecută. Oficialul rus a călătorit la Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Războiului din Coreea și a fost, totodată prima vizită a unui ministru rus al Apărării în Coreea de Nord de la destrămarea URSS, în 1991. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday