Publicația americană arată că “în primele două săptămâni ale contraofensivei, până la 20% din armamentul trimis de Ucraina pe câmpul de luptă a fost avariat sau distrus”, inclusiv redutabilele tancuri și blindate occidentale, pe care ucrainenii contau pentru a-i învinge pe ruși.

Până la 36 de mii de soldați ucraineni au fost instruiți în taberele militare NATO, dar, mai arată analiza, ei nu au avut suficient timp pentru a asimila tactica complicată a “armelor combinate”, în care artileria, blindatele și aviația sunt coordonate în operațiunile ofensive pentru a sparge fortificațiile inamice. “Trupele ucrainene s-au blocat în câmpurile dense de mine rusești, sub focul constant al artileriei și elicopterelor.”

Acum, brigăzile ucrainene instruite în Occident încearcă să schimbe lucrurile, spun oficialii americani și analiștii independenți, care cred că comandanții militari ucraineni și-au schimbat tactica, concentrându-se pe epuizarea forțelor ruse prin bombardamente cu rachete tactice cu rază lungă, în loc să forțeze spargerea fortificațiilor rusești, sub bombardamentul inamic.

“O creștere a numărului trupelor este în desfășurare în sudul țării, cu un al doilea val de forțe antrenate de Occident, dar care lansează mai ales atacuri la scară mică pentru a trece prin liniile rusești. Dar primele rezultate au fost amestecate. Trupele ucrainene au cucerit câteva sate, dar ele încă nu au realizat genul de descoperiri majore care le-au caracterizat ofensivele strategice din Herson și Harkov din toamna trecută”.

Publicația americană mai arată că decizia Ucrainei de a schimba tactica este un semnal clar că speranțele NATO pentru progrese rapide nu s-au concretizat, cel puțin pentru moment. Potrivit NY Times, acest lucru ridică inclusiv “semne de întrebare cu privire la calitatea pregătirii pe care ucrainenii au primit-o de la Occident dar și dacă armele de zeci de miliarde de dolari trimise au reușit să transforme Armata Ucraineană într-o forță de luptă la standarde NATO”.

În timp ce rușii au o structură de comandă centralizată rigid, americanii i-au învățat pe ucraineni să lase soldaților aflați pe câmpul de luptă libertatea de a lua decizii rapide, desfășurând atacuri sincronizate în tactici de arme combinate. O mare parte din antrenament a implicat învățarea trupelor ucrainene cum să treacă la ofensivă, în condițiile în care de ani de zile acestea aplică tactici defensive, sub atacul separatiștilor susținuți de ruși, din 2014. Anul trecut, când Rusia a invadat Ucraina, aceste tactici și-au dovedit valoarea, dar ele nu pot fi aplicate atunci când armata este în ofensivă.

“Brigăzile antrenate de Vest au primit doar patru până la șase săptămâni de antrenament în tactici cu arme combinate, iar unitățile au făcut numeroase greșeli la începutul contraofensivei, în iunie, potrivit oficialilor și analiștilor americani care au vizitat recent linia frontului”, mai arată NY Times.

Michael Kofman, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace, spune că “în sine, controofensiva nu a eșuat. Ea va dura câteva luni, până în toamnă. Dar se poate pune în discuție abordarea americană, care a plecat de la presupunerea că, după câteva luni de antrenament, soldații ucraineni se vor transforma și vor putea conduce un asalt împotriva unei apărări ruse bine pregătite așa cum ar face-o unitățile americane. Poate că era mai bine dacă ei erau ajutați să lupte în cel mai bun mod pe care îl știu”.

Strategia lui Putin este să câștige războiul prin epuizarea resurselor Ucrainei și ale aliaților săi. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că revenirea Ucrainei la vechea ei tactică riscă exact asta – epuizarea munițiilor și un război de uzură care avantajează Rusia.

Totuși, generalul american în retragere Philip M. Breedlove, fost șef al Comandamentului Aliat NATO pentru Europa, a declarat că, în ciuda schimbării de tactică, Armata Ucraineană ar putea reveni la ceea ce a fost instruită de Occident să facă: “Dacă ar reuși să trecă de prima, a doua sau a treia linie de apărare a rușilor, cred că veți vedea definiția armelor combinate”, a spus Breedlove.

Săptămâna trecută, Armata Ucraineană a angajat pe Frontul de Sud și unitățile de rezervă, forțând pe două axe, spre Melitopol și Berdiansk. În ambele cazuri, ucrainenii au înaintat doar câțiva kilometri și mai au alte câteva zeci de parcurs. Un oficial occidental, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că rușii sunt încordați și se confruntă cu probleme de logistică și aprovizionare. Generalul Breedlove a fost de acord și a spus că încă se așteaptă ca contraofensiva ucraineană “să pună Rusia în dezavantaj”.

În acest weekend Armata Ucraineană a lovit cu rachete aer-sol cu rază două importante poduri care fac legătura între Crimeea și Frontul de Sud. Deși au reușit să spargă încă de acum două săptămâni la Robotine (axa Oikhiv-Tokmak-Melitopol) prima linie defensivă fortificată a rușilor, nu este clar cât au reușit să înainteze în profunzime.

În timp ce ucrainenii forțează pe trei linii de atac pe Frontul de Sud, Rusia conduce la rândul ei o operațiune ofensivă în est, pe linia dintre Kupiansk și Svatove.

Sursa: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday