Autoritățile poloneze mai precizează că, la acest moment, nu există niciun indiciu cu privire la cauza scurgerii. “Secțiunea afectată face parte din linia principală care transportă țițeiul către vest. Lucrările de reparație sunt în desfășurare și ne așteptăm ca fluxul de țiței să fie reluat marți dimineața”, a transmis operatorul polonez al conductei Drujba, PERN.

Autoritățile poloneze nu au precizat însă impactul scurgerii asupra aprovizionării Germaniei cu țiței. Totuși, Ministerul Economiei de la Berlin a transmis că “ține legătura cu operatorii rafinăriilor din Germania de Est, iar securitatea aprovizionării este în continuare pe deplin garantată”. Berlinul a încetat să mai cumpere petrol rusesc în luna ianuarie, dar presa germani a relatat anterior că petrolul kazah a fost, de asemenea, importat prin conducta Drujba.

PERN a mai informat că a doua linie a conductei funcționează normal și că nu există niciun fel de pericol pentru locuitorii din zonă, iar aprovizionarea rafinăriilor poloneze cu petrol nu a fost afectată.

Oleoductul Drujba este unul dintre cele mai mari din lume și transportă petrol rusesc către o mare parte a Europei Centrale, inclusiv în Germania, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia, Cehia și Austria. Construită în era sovietică, conducta Drujba (Prietenia) are o capacitate totală de 1,4 milioane de barili pe zi și se bifurcă în Belarus în două conducte separate.

Reuters scrie că Europa se află în stare de alertă în ceea ce privește securitatea infrastructurii energetice încă din luna septembrie, când au fost descoperite mai multe scurgeri la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Neagră. În urmă cu aproape un an, Polonia a detectat o altă scurgere a conductei Drujba.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday