Update: Oficiali nenumiți din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat pentru Reuters și CNN că drona transporta 450 de kilograme de explozibili a lovit nava SIG în timp ce aceasta transporta combustibil pentru Armata Rusă.

“Petrolierul avea o încărcătură mare de combustibil, așa că exploziile au fost văzute de la distanță”, au declarat oficialii despre operațiunea comună a marinei și Serviciului de Securitate al Ucrainei. Kievul afirmă că distrugerea infrastructurii militare rusești în interiorul Rusiei sau pe teritoriul controlat de Rusia în Ucraina este crucială pentru buna desfășurare a contraofensivei.

Știrea inițială:

Petrolierul a suferit daune semnificative în urma atacului și, din cauză că a fost inundată sala motoarelor, nu se mai poate deplasa singur. Din acest motiv, două remorchere se află la fața locului pentru a-i acorda asistență, conform agenției de știri de stat Tass. Atacul a întrerupt traficul pe podul Kerci, autostrada strategică care leagă Crimeea de Rusia.

Autoritățile din Rusia pretind că nu sunt scurgeri de petrol din navă. De asemenea, susțin că nu sunt victime în rândul celor 11 persoane care se aflau la bordul navei.

Ucraina nu a făcut, momentan, vreun comentariu cu privire la acest atac care a avut loc la o zi după ce a recunoscut că a efectuat un atac cu drone pe mare asupra unei nave de luptă rusești din portul Novorossisk din sudul Rusiei. Numărul de atacuri în Marea Neagră de ambele părți a crescut de când Moscova a ieșit luna trecută din acordul care permitea exporturile de cereale ucrainene.

Podul Kerci, finalizat de Rusia în 2018, la patru ani după ce Moscova a anexat peninsula de la Ucraina, a fost vizat de două atacuri majore în timpul invaziei rusești în Ucraina, cel mai recent având loc luna trecută. Recent, Volodimir Zelenski a transmis că podul peste strâmtoarea Kerci este o “țintă militară legitimă, care trebuie neutralizată”.

Surse: TASS, Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday