După o lună de așteptare, organismul de supraveghere nucleară al ONU a primit acces la centrală, care se află sub ocupația Rusiei. Inspecția a venit în urma unor acuzații potrivit cărora rușii ar fi plasat explozibil în apropierea centralei.

În urma inspeciției, experții Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au declarat că “nu au observat nicio mină sau explozibil pe acoperișurile clădirilor reactoarelor Unității 3 și Unității 4 și ale sălilor turbinelor după ce li s-a permis accesul ieri după-amiază”.

Potrivit AIEA, accesul la acoperișurile acestor două unități și la sălile turbinelor era esențial, deoarece Armata Ucraineană declarase că “datele operaționale arătau că dispozitive explozive au fost plasate pe aceste două acoperișuri.” Echipa de experți a adăugat că își va continua solicitările de a vizita acoperișurile celorlalte patru unități.

În iulie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a speculat că Rusia ar putea plănui “simularea unui atac” asupra centralei, după ce oficialii ucraineni ar fi identificat “obiecte care semănau cu explozibilii” pe acoperișul mai multor unități energetice ale centralei. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de un astfel de atac, în ciuda avertismentelor făcute de AIEA în legătură cu riscurile unei catastrofe nucleare cauzate de ciocnirile militare din apropierea centralei. 

Surse alternative: DW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday