Potrivit serviciului Copernicus al UE pentru schimbări climatice, temperatura medie zilnică globală de la suprafața mării a atins, în această săptămână, 20,96 de grade Celsius. A depăşit astfel un record înregistrat în 2016, când fenomenul El Niño se afla în cea mai puternică fază.

Temperatura, transmit specialiştii, depăşeşte cu mult media pentru această perioadă a anului şi se înregistrează într-un moment neobişnuit. Martie ar trebui să fie luna în care oceanele sunt cele mai calde, nu august sau septembrie. Faptul că recordul a fost doborât acum mă face să fiu îngrijorată de cât de mult se poate încălzi oceanul din prezent şi până în martie anul viitor, a explicat Dr. Samantha Burgess, de la Copernicus.

Oamenii de ştiinţă avertizează că apele mai calde au o capacitate mai mică de absorbție a dioxidului de carbon, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare va rămâne în atmosferă, accentuând fenomenul de încălzire globală.

De asemenea, oceanele mai calde și valurile de căldură perturbă speciile marine, cum ar fi peștii și balenele, care se deplasează în căutarea de ape mai reci, perturbând astfel lanțul trofic. Din această cauză, resursele de pește ar putea fi afectate, iar unele animale prădătoare, inclusiv rechinii, ar putea deveni mai agresive. Coralii sunt și ei afectaţi, la recifele de mică adâncime din Florida putându-se observa o decolorare în masă. Mai mult, peste 50% din totalitatea speciilor de corali au decedat deja în ultimii 30 de ani.

Recordul de temperatură doborât vine după o serie de valuri de căldură marină înregistrate în acest an, inclusiv în Marea Nordului, Atlanticul de Nord, Marea Mediterană și Golful Mexic. Oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca temperaturile oceanelor să crească şi mai mult în următoarele luni, deoarece fenomenul El Niño se află încă în fazele incipiente. O teorie a cercetătorilor spune că o mare parte din căldură a fost stocată în adâncurile oceanelor, iar acum aceasta începe să iasă la suprafață, posibil din cauza fenomenului El Niño.

Surse alternative: Copernicus, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday