Oficiul meteo din UK arată că Marea Nordului și Atlanticul de Nord se confruntă cu temperaturi peste valorile istorice. La rândul său, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA a clasificat anumite părți ale Mării Nordului ca încadrându-se în categoria a patra de “caniculă marină”, considerată “extremă”. Anumite zone înregistrează cu până la 5 grade Celsius peste nivelul obișnuit. 

Met Office transmite că aceste temperaturi vor rămâne ridicate din cauza fenomenului meteorologic El Niño. Specific Pacificului de Sud, acesta constă în încălzirea la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora de la vest spre est, generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Daniela Schmidt, profesor la Universitatea din Bristol, a declarat: “Astfel de temperaturi sunt nemaiîntâlnite în zona Atlanticului de Nord. (…) Și în mare, la fel ca pe uscat, căldura afectează organismele marine. În alte părți ale lumii, am asistat la mai multe cazuri de mortalitate în masă a plantelor și animalelor marine cauzate de valurile de căldură oceanică. Acestea au provocat pierderi de sute de milioane de lire sterline, în special în industria pescuitului şi a stocării carbonului, pe lângă pierderea habitatelor speciilor marine”. Schmidt subliniază că, atât timp cât emisiile de carbon nu sunt “reduse drastic”, valurile de căldură vor continua să distrugă ecosistemele. Avertizează că, deoarece are loc la suprafaţa apelor, “fenomenul ar putea trece neobservat”.

Dr. Dan Smale, de la Asociația Biologică Marină, a declarat că, în cazul în care temperaturile actuale ale apelor reci din jurul Regatului Unit și Irlandei se menţin pe tot parcursul verii, “ar putea determina o mortalitate în masă a algelor, ierburilor marine, peștilor și stridiilor”.

Raportul Met Office evidenţiază şi că temperaturile la nivel global de la suprafața mării, în lunile aprilie și mai, au atins un maxim istoric, comparativ cu mediile înregistrate începând cu 1850. Transmite că luna iunie este, de asemenea, pe cale să atingă niveluri record de căldură.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday