Update ora 11:30. Potrivit presei ucrainene care citează oficiali din armată, o navă amfibie de asalt a Rusiei, cu o sută de militari la bord, a fost avariată în urma atacului cu drone de suprafață. Imaginile care circulă pe internet par să confirme informația.

Ar fi vorba de nava “Olenegorsky Gornyak”, construită în Gdansk, Polonia, în 1976, considerată în 2007 cea mai bună navă de debarcare a Flotei de Nord a Federației Ruse.

Știrea în forma inițială: Portul Novorossisk, cel mai important port comercial rusesc de la Marea Neagră, pare a fi fost atacat cu drone navale. Rușii pretind că ar fi distrus două astfel de aparate, dar singurele dovezi sunt imaginile îndepărtate în care se aud explozii și focuri de armă.

Armata Rusă a comunicat oficial că forțele sale ar fi reperat vizual și ar fi distrus două drone navale, joi noaptea, în afara radei portului Novorossisk. În imaginile postate pe rețelele de socializare rusești se văd și se aud focuri de armă și explozii, iar bloggerii militari ruși avansează ipoteza că dronele navale ucrainene ar fi fost lansate de la gurile Dunării și ar fi fost ghidate printr-o dronă portugheză (NATO). Bloggerul Rîbar mai arată că, la momentul atacului, deasupra Mării Negre se mai aflau trei drone și o aeronavă americane.

În afara relatăriilor ruse, nu există alte dovezi privind realitatea atacului ucrainean asupra Novorossisk. Rusia încearcă de câteva zile să demonstreze că Ucraina desfășoară atacuri asupra navelor și infrastructurii sale comerciale, fără legătură cu războiul, posibil pentru a justifica propriile atacuri asupra infrastructurii de cereale a Ucrainei.

Frontul de Sud. Potrivit ISW, ucrainenii avansează treptat în jurul localității Robotine, unde au atins pentru prima dată linia fortificată Surovikin, în urmă cu două săptămâni. Continuă să avanseze treptat pe linia Tokmak-Melitopol, ce pare a fi, judecând după alocarea de forțe, principala direcție a contraofensivei lor. ISW evaluează că au reușit un avans de 650 de metri pe un front lung de 1,5 km.

O a doua axă de atac, pe acest front, este de-a lungul Niprului, traversat deja de forțele speciale ucrainene, care lărgesc capul de pod din stânga râului. O a treia axă de atac, pe Frontul de Sud, este pe la Vuhledar spre Mariupol.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday