Associated Press și Reuters scriu, pe baza mărturiilor unor oficiali americani nenumiți, că unul dintre cei doi marinari, în vârstă de 22 de ani și repartizat pe o navă din San Diego, a fost arestat miercuri sub acuzația de spionaj. Autoritățile americane suspectează că acesta a conspirat pentru a trimite informații privind securitatea națională a SUA unor oficiali chinezi.

Celălalt oficial din cadrul Marinei SUA a fost arestat la baza navală Ventura County, la nord de Los Angeles, fiind acuzat de conspirație și luare de mită de la un oficial chinez. Nu este clar dacă cele două cazuri au legătură între ele, iar Departamentul de Justiție a refuzat să ofere informații suplimentare.

Relațiile dintre SUA și China sunt tensionate de ani de zile, scrie Reuters, din cauza unor serii de probleme comerciale și legate de securitatea națională. Statele Unite au acuzat China de spionaj și desfășurarea unor atacuri cibernetice cu scopul de a obține informații sensibile, acuzații pe care Beijingul le-a respins de-a lungul anilor. China susține, în schimb, că se simte amenințată de spionii americani.

În ceea ce privește situația comercială dintre cele două țări, China s-a declarat deranjată de decizia SUA de a bloca exporturile de anumite echipamente militare și de tehnologie către Beijing. Totodată, Washingtonul și Beijingul sunt în dezacord în ceea ce privește statutul Taiwanului.

Sursa: AP

Sursa Foto: Motortion / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday