Activiștii Greenpeace, organizația de mediu cu filiale în peste 55 de țări și coordonată la nivel mondial din Olanda, s-au urcat pe acoperișul conacului de două milioane de lire din Yorkshire al premierului britanic și au acoperit clădirea cu un material textil de culoare neagră, simbolizând petrolul pe care guvernul din Downing Street plănuiește să-l extragă din Marea Nordului.

Pozele au fost publicate pe contul de Twitter/X al Greenpeace UK, iar activiștii de mediu spun că vor “să atragă atenția asupra consecințelor periculoase ale unor noi acțiuni de foraj în Marea Nordului. În fața reședinței acoperite în negru, doi dintre activiști țin un banner cu mesajul “Rishi Sunak – Profit de pe urma petrolului sau viitorul nostru?”.

Premierul Marii Britanii se află în California și nu era la conacul său din Yorkshire în această dimineață. Presa britanică scrie că poliția face acum cercetări la locuința premierului. “Nu ne cerem scuze pentru că am adoptat o abordare corectă pentru a ne asigura securitatea energetică, folosind resursele pe care le avem aici, acasă, astfel încât să nu depindem niciodată de agresori precum Vladimir Putin. Avem nevoie disperată ca premierul nostru să fie un lider în domeniul climei, nu un piroman al climei”, au mai transmis membrii Greenpeace UK.

Concret, acțiunea de protest este menită să-l determine pe Rishi Sunak să renunțe la proiectul de exploatare al celui mai mare zăcământ de petrol și gaze din Marea Nordului, Rosebank. Premierul va semna noi licențe de explorare a petrolului în Marea Nordului. Un sondaj publicat miercuri a arătat că 67% dintre alegătorii britanici consideră că guvernul gestionează prost problemele de mediu, fiind cel mai mare procent de la jumătatea anului 2019.

Surse: The Guardian, SkyNews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday