Grupul format din experți din Marea Britanie, UE și SUA, pentru a sprijini Biroul Procurorului General al Ucrainei, a analizat 320 de cazuri de detenție în Herson, provenite din peste 35 de centre de detenție înființate de ruși. Au descoperit că cel puțin 43% dintre victime au descris în mod explicit practicile de tortură la care au fost supuse, inclusiv violența sexuală folosită ca o tactică comună de către gardienii ruși asupra prizonierilor ucraineni, deopotrivă bărbați și femei. Rezultatele preliminare mai indică și că rușii vizau personalul militar sau familiile celor care activau în Armata Ucrainei.

Potrivit raportului, cel puțin 36 de victime au menționat folosirea electrocutării în timpul interogatoriilor și acte sadice de tortură sexuală și viol care “indică o intenție a Rusiei de a eradica identitatea ucraineană“, potrivit Annei Mykytenko, repezentanta Ucrainei la Fundația Global Rights Compliance.

Avocatul Wayne Jordash, co-fondator al Global Rights Compliance, consideră, de asemenea, că “Tacticile de tortură și violență sexuală descoperite în centrele de detenție din Herson sugerează că Putin intenționează ștergerea identității ucrainene prin crime de război, printre care și genocidul. Modelul pe care îl observăm este în concordanță cu un plan cinic și calculat de a umili și teroriza milioane de cetățeni ucraineni“.

Mykytenko crede că unele dintre tiparele observate în Herson ar putea fi considerate genocid, dar recunoaște că sunt dificil de dovedit și necesită investigații suplimentare. Aceasta consideră că ucrainenii din regiunile aflate în prezent sub ocupație rusă pot fi supuși la torturi mai dure și mai răspândite: “Pe baza tendințelor, cu cât ocupația a fost mai lungă, cu atât crimele sunt mai grave și mai frecvente“.

Autoritățile ucrainene examinează peste 97.000 de rapoarte de crime de război și au depus acuzații împotriva a 220 de suspecți, care ar putea fi judecați la Curtea Penală Internațională de la Haga, care a cerut deja arestarea președintelui rus Vladimir Putin.

Rusia a negat în mod repetat acuzațiile de tortură și încălcări ale drepturilor omului în Ucraina, în ciuda dovezilor copleșitoare care arată contrariul. Oficialii ruși nu au comentat încă raportul despre Herson.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday