Prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au susținut o declarație de presă în care au vorbit despre ordonanța privind noile măsuri fiscale, ce își propune să aducă mai mulți bani la bugetul statului. După ce a prezentat contextul economic actual, Marcel Ciolacu a părăsit rapid sala, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Principalele declarații ale ministrului Boloș: 

  • Ordonanța vizează patru paliere. 1) Autoritățile și sectorul public – ministere, deconcentrate și autorități locale. 2) Companiile de stat și companiile subordonate local – 171 companii de stat. Totalul personalului este 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei. 3) Instituțiile publice autonome. 4) Consolidarea Ministerului Finanțelor.
  • Vorbim de reducerea numărului de secretari de stat și subsecretari de stat cu 20%.
  • După aceea, desigur că avem setul de măsuri care privește structurile organizatorice. Reducerea numărului de posturi vacante din sectorul public, avem în evidență 204 mii de posturi vacante care au drept consecință și impact asupra funcțiilor de conducere din spațiul public.
  • În plus, scade de la 12% la 8% din numărul total de posturi de șefi în administrația publică. Trebuie să ne orientăm mai bine spre ceea ce înseamnă deservirea populației, să debirocratizăm aceste organizații care servesc oamenii.
  • Sunt plafoane în ceea ce privește sporurile. Nu putem avea sporuri mai mari decât salariul de bază, și nici pensii speciale mai mari decât veniturile, după care să te pensionezi la 45 de ani.
  • Introducem plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei pentru telefon, 50 de lei abonament. Funcționarul public plătește ce depășește aceste sume.
  • Se reduce cu 50% numărul consilierilor de șefi de companii de stat.
  • Se elimină indemnizația de vacanță. Vouchere de vacanță, doar pentru salariații cu salariu sub 10.000 de lei brut.
  • Plafon la cheltuieli cu telefonia mobilă: 500 de lei achiziție, abonament lunar maxim 50 de lei pe lună. Ce e peste, plătește funcționarul public.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday