Cele două țări, ambele conduse de guverne susținute de armată, au emis avertismentul în cadrul unor declarații comune la posturile naționale de radio și televiziune. Au continuat prin a spune că refuză să aplice sancțiunile propuse împotriva Nigerului, pe care le consideră “ilegale, ilegitime și inumane”. 

Inclusiv președintele Guineei, al cărui guvern a fost, de asemenea, rezultatul unei lovituri de stat, și-a exprimat dezacordul faţă de sancțiunile recomandate […] care ar duce la un dezastru umanitar, ale cărui consecințe ar depăşi granițele Nigerului“.

Exprimarea sprijinului din partea ţărilor vecine Nigerului a venit în contextul în care liderii din ţările vest-africane au amenințat cu intervenția militară în Niger, acordând un ultimatum de o săptămână juntei militare care a preluat puterea, pentru a-l repune în funcție pe președintele ales. De asemenea, militarii din Niger au încercat să își consolideze lovitura de stat prin arestarea unor înalți oficiali ai guvernului răsturnat. 

Un oficial american a transmis însă că lovitura de stat nu a fost finalizată și că există încă posibilitatea de a-l repune în funcție pe președintele Bazoum, primul lider din Niger ales în mod democratic, printr-o tranziție pașnică a puterii. Franța și Germania au susținut comentariile oficialului american. Totodată, analiștii se tem că situația instabilă din Niger ar putea crea o oportunitate pentru organizații militare precum Wagner de a interveni. Liderul grupării, Evgheni Prigojin a declarat că “foștii colonizatori încearcă să țină sub control popoarele din țările africane”.

Surse: DW, France 24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday