La Napoli, sindicaliști și activiști de extremă-stânga au organizat un miting în fața sediului agenției de asistență socială INPS, în timp ce într-un orășel din Sicilia un bărbat a amenințat că va da foc biroului primarului.

Guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a decis că venitul minim garantat (“salariul cetăţeanului”), introdus în 2019, va fi redus treptat, iar apoi eliminat complet, până în decembrie, când va fi înlocuit de alte programe “mai puţin generoase”. Ca parte a noii reforme, aproximativ 436 de mii de familii, care au membri apți de muncă, și care acum primesc între 780 de euro și 1300 de euro pe lună (în funcție de numărul de membri) vor avea, din septembrie, o subvenție lunară de doar 350 de euro. De aceasta vor beneficia numai dacă se înscriu în programe de formare profesională de până la 12 luni.

Potrivit INPS, de programul de subvenţii “salariul cetățeanului” au beneficiat, doar anul trecut, 1,7 milioane de gospodării și 3,6 milioane de persoane. Iniţial, acesta se acorda pe perioadă nelimitată, cu condiția ca beneficiarii să nu refuze eventuale oferte de muncă. În luna mai, guvernul a eliminat acest sistem, argumentând că permitea oamenilor să trăiască exclusiv din subvenții, deşi puteau munci. 

Economia Italiei a înregistrat o scădere a PIB pe al doilea trimestru din acest an, păstrând un avans mic, de doar +0,6% față de același trimestru din 2022. 

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday