Biroul de statistică al Uniunii Europene a transmis că, în al doilea trimestru al anului 2023, PIB-ul ajustat sezonier, la nivelul Zonei Euro, a crescut cu +0,3% față de trimestrul precedent și cu +0,6% față de același trimestru din 2022.

În aceeași perioadă, economia UE (care include și Zona Euro) a stagnat față de trimestrul anterior, dar rămâne pe o creștere modestă (+0,5%) față de același trimestru din 2022. Zona Euro sagnează de două trimestre, pe fondul unei performanțe slabe a celei mai mari economii europene – Germania a stagnat în trimestrul al doilea și rămâne în recesiune tehnică, după ce în trimestrele anterioare a înregistrat scăderi ale produslui intern brut.

În luna iunie, economia Zonei Euro a intrat în recesiune tehnică, după ce PIB-ul țărilor membre ale UE, care folosesc moneda euro, a scăzut două trimestre consecutive cu câte -0,1%. Creșterea din acest trimestru este peste așteptările economiștilor. Comparativ cu perioada similară din 2023, creșterea a fost de 0,6%, peste așteptările de 0,5%. Italia, Cehia și Suedia înregistrează de asemenea performanțe slabe.

În schimb, Spania și Franța reușesc creșteri robuste, datorită expansiunii exporturilor și unei revigorări a turismului după pandemie. 

Eurostat mai transmite că, în luna iunie, la nivelul Zonei Euro, inflația s-a redus la 5,5%, conform așteptărilor economiștilor. Financial Times consideră totuși că rezultatele arată că deciziile  Băncii Centrale Europene sunt în contratimp cu evoluțiile economice. Săptămâna trecută BCE a majorat din nou dobânda de referință, a noua creștere consecutivă, până la 3,75%, cel mai mare nivel din istoria Zonei Euro. Scumpirea banilor are un efect pozitiv asupra inflației, dar poate frâna economia.  

Astăzi, președintele Băncii Centrale Europene a sugerat că dobânda de referință nu va mai crește în septembrie, dar a precizat că “o asemenea pauză nu este neapărat definitivă”. 

Surse: Eurostat, Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday