Decizia de a adera la Noul Drum al Mătăsii a fost un act improvizat și atroce, care a dus la majorarea exporturilor chinezești către Italia fără a avea același efect asupra exporturilor Italiei către China, a declarat ministrul Apărării de la Roma, Guido Crosetto, pentru ziarul Corriere della Sera. Guvernul de la Beijing spune însă că acordul a fost benefic ambelor părți. “Noi am exportat portocale în China, iar ei și-au triplat celelalte exporturi către Italia în trei ani. Este și mai ridicol faptul că Franța, fără să semneze vreun tratat, a vândut Chinei în acest interval avioane de zeci de miliarde de euro”, a adăugat Crosetto.

Ministrul italian, ce face parte dintr-un grup de oficiali guvernamentali care analizează o eventuală retragere din acordul cu China, a mai declarat că problema este, de fapt, cum ne vom retrage din BRI fără a deteriora relațiile cu Beijingul. Este adevărat că este un concurent, dar este și un partener”.

Italia a devenit în 2019, sub mandatul de premier al lui Giuseppe Conte, prima economie dezvoltată care a aderat la proiectul “Belt and Road Initiative” (BRI), o decizie criticată de aliații occidentali. Proiectul, un program global de investiții, are în vedere conectarea Chinei cu Europa, prin reconstruirea vechii rute comerciane cunoscută sub denumirea de “Drumul Mătăsii”. 

Concret, în cadrul proiectului, China oferă o finanțare pentru proiecte majore de infrastructură în întreaga lume, în încercarea de a accelera accesul mărfurilor chinezești pe piețele îndepărtate din Occident. Totuși, mulți analiști consideră că este un instrument prin care China urmărește să își extindă influența. Atât UE, cât și SUA, și-au exprimat îngrijorarea la momentul aderării Italiei, în urmă cu patru ani.

O potențială retragere din proiect a fost dezbătută intens încă din luna mai, când premierul Giorgia Meloni și-a exprimat dorința de a discuta cu partea chineză pentru o eventuală retragere. Acordul se va reînnoi automat în luna mai 2024, dacă Italia nu depune o cerere oficială de retragere până la sfârșitul anului în curs.

Surse: BBC, Reuters

Sursa foto: xiaoyong | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday