Toată presa britanică anunță că Rishi Sunak merge azi în Scoția, pentru a inaugura proiectul Acorn, o investiție realizată de Shell și alte companii energetice pentru captare a dioxidului de carbon din atmosferă. Sunak va folosi însă prilejul pentru a anunța și acordarea de noi licențe de explorare și exploatare a petrolului și gazelor din Marea Nordului, invocând securizarea energetică a Marii Britanii.

Sunak și miniștrii săi au subliniat necesitatea utilizării resurselor de combustibili fosili din Marea Nordului, mai ales după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar aceste declarații au alarmat organizațiile care luptă împotriva schimbărilor climatice. Duminică, Sunak a subliniat că nu va schimba țintele guvernului pentru atingerea pragului net-zero, în care emisiile vor fi egale cu cantitatea de carbon extrasă din atmosferă, dar guvernul a confirmat că “examinează angajamentele existente, în lumina unora dintre provocările legate de costul vieții”. În interiorul Partidului Conservator există o presiune destul de mare în acest sens, inclusiv privind renunțarea de a interzice vânzările de mașini noi cu motoare cu combustie din 2030.

Acorn este doar unul dintre proiectele din Marea Nordului care prevede reutilizarea infrastructurii de petrol și gaze pentru a transporta dioxidul de carbon captat din atmosferă către pungi geologice subterane. Tehnologia este încă la început, iar companiile petroliere insistă că ea ar putea permite folosirea în continuare a hidrocarburilor pe scară largă. Oamenii de știință au avertizat însă că omenirea nu-și poate risca viitorul mizând totul pe acest tip de decarbonizare, când există deja tehnologii testate și eficiente de producere a energiei fără emisii de carbon.

Surse: Sky News, The Guardian

Sursa Foto: Pichit Boonhuad | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday