NASA transmite că, în urmă cu aproximativ o săptămână, comenzile trimise de operatorii navei spațiale Voyager 2 au dereglat uşor antena sondei, în direcţia opusă Pământului. Drept urmare, în prezent, Voyager 2 nu poate primi alte comenzi sau trimite date către antenele terestre ale rețelei Deep Space Network (DSN).

NASA explică totuşi că problema este una temporară, având în vedere că Voyager 2 este programată să își reseteze orientarea antenelor, către Terra, de mai multe ori pe an. Următoarea corecţie va avea loc pe 15 octombrie, când este anticipată reluarea comunicării. Între timp, NASA a precizat că nava spațială nu se va abate de la cursul prestabilit.

Voyager 2 a fost lansată în spaţiu acum 46 de ani şi este una dintre cele mai îndepărtate nave spaţiale faţă de Terra, aflându-se la peste 19,9 miliarde de kilometri de Pământ. Voyager 1, aflată la aproape 24 miliarde de kilometri faţă de Pământ, funcţionează normal.

Cele două sonde spațiale au o importanţă deosebită pentru NASA. Voyager au descoperit sisteme planetare complexe și sateliți ale acestora, precum Io şi Europa, ambii sateliţi naturali ai lui Jupiter, acoperiţi de vulcani şi, respectiv, gheaţă, şi Titan, cea mai mare lună a lui Neptun, acoperită de “mări de metan”.

Sursă: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday