Un studiu, întocmit de Universitatea Tehnică din Catalonia și Institutul Mamirauá de Dezvoltare Durabilă din Brazilia, arată că AI poate construi o imagine exactă a mișcărilor delfinilor. În acest sens, cercetătorii au folosit inteligența artificială (AI) pentru a cartografia mișcările a două specii pe cale de dispariție, Boto (delfinul roz de râu) şi Tucuxi, pe o zonă vastă de pădure tropicală din Amazon.

Cercetătorii explică că, pentru a distinge sunetele delfinilor din restul zgomotelor amazoniene, au apelat la crearea unei reţele neuronale pentru AI, capabilă să recunoască şi să clasifice semnalele sonore unice ale mamiferelor în timp real, “exact cum face creierul uman”. Menţionează că utilizarea undelor sonore este mult mai puțin invazivă decât tehnicile convenționale de urmărire, precum sistemele GPS, bărcile sau dronele.

Reţeaua neuronală AI folosită la cercetare a fost antrenată să identifice trei tipuri de sunete: delfini, ploi și motoare de barcă. Ambele specii de delfini folosesc aproape constant “clicuri” de ecolocație și comunică prin fluierături. Atât delfinul roz, cât și delfinul tucuxi, au fluierături distincte, astfel încât rețeaua neuronală a putut face uşor distincția între specii.

Conform estimărilor specialiştilor, populațiile de delfini roz şi cele de delfini tucux scad cu 50% la circa zece ani. Monitorizarea momentului și a locului în care se deplasează animalele va permite cercetătorilor să contribuie la protejarea populațiilor lor și să elaboreze măsuri pentru “coabitarea comunităților indigene cu delfinii”. Delfinii pot perturba pescuitul în zonele inundabile, de exemplu, prin faptul că intră în competiție pentru pește sau se încurcă în plase.

În viitor, echipa dorește să antreneze rețeaua neuronală pentru a detecta şi alte specii acvatice și să implementeze sistemul pe o suprafață mai mare. Aceeași abordare ar putea fi utilizată și în ocean, transmite studiul.

Studiu integral la Nature

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday