Sir Richard Dannat, general în rezervă și comandantul Marelui Stat Major al Royal Army până în 2009, acum membru al Camerei Lorzilor, semnează o analiză a ultimelor evenimente de pe frontul din Ucraina, în publicația The Telegraph.

El arată că acum contraofensiva ucraineană a capătat un impuls real, după ce Armata Ucraineană a fost nevoită să se reinventeze de două ori de la începutul conflictului. “În primul rând, a trebuit să valorifice hotărârea poporului ucrainean de a rezista agresiunii ruse, (…) iar apoi a trebuit să treacă de la a fi o forță defensivă la una capabilă să conducă operațiuni ofensive, absorbind în același timp noi echipamente occidentale. E ca și cum ai conduce o mașină de Formula 1 cu 160 de km/h, cu mecanicii încă construind mașina”, arată generalul Dannat.

El mai spune că nici rușii nu au stat degeaba, iar generalul Surovikin (dispărut din atenția publică după rebeliunea Wagner) a construit “linii formidabile” de apărare, adânci și împletite cu câmpuri minate extinse.

Ofensiva ucraineană a testat mai întâi acest linii, pentru a găsi punctele lor mai slabe, iar efortul principal al ucrainenilor pare să fie acum în regiunea Zaporijie. Zilele trecute Armata Ucraineană a realizat o lovitură, care pare să fie o recunoaștere în forță, la sud de Orikhiv, spre Tokmak, cu una dintre brigăzile de atac echipate de Occident.

“În cazul în care această sondă reușește să intre în liniile defensive rusești și va oferi posibilitatea spargerii acestora, atunci cea mai mare parte a forțelor de elită ucrainene va forța spre Melitopol. Corpul al X-lea ucrainean deține majoritatea echipamentului occidental, iar trupele sale sunt bine conduse, antrenate și relativ proaspete”.

Totuși, mai observă analiza, ucrainenii presează în alte două direcții – Bakhmut și Vuhledar, pentru a semăna incertitudine în mintea comandanților ruși. Acest lucru poate crea în curând circumstanțele pentru o înaintare în spatele liniilor defensive fortificate, iar atunci echipamentul și strategia occidentală ar începe să aducă beneficii.

Generalul Dannat mai arată că “nu este nevoie de o înfrângere om cu om a Armatei Ruse, dar soldatul de rând trebuie să simtă frica de a fi încercuit, iar comandanții săi trebuie să-și dea seama că au de ales numai între moarte, retragere sau predare”.

Sir Richard Dannat explică faptul că o pătrundere de succes pe axa Tokmak-Melitopol ar putea tăia în două forțele ruse, lăsându-le în încercuire pe cele din regiunea Herson. “Mai mult, coridorul terestru dinspre Rusia spre Crimeea ar fi vulnerabil la bombardamente, cu perspectiva ca garnizoana rusă din peninsulă să fie și ea izolată. Toate acestea sunt evoluții potențiale, pe măsură ce designul operațional complet ucrainean devine mai clar. În această etapă, încă mai sunt speculații, dar evoluțiile din ultimele zile prezintă posibilitatea unor mișcări decisive pe câmpul de luptă”.

Analiza integrală pe The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday