Încă din luna septembrie a anului trecut, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet de “apărare a democrației” în timpul discursului său despre starea Uniunii Europene, care includea și un proiect de lege privind influența străină asupra acesteia.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat pentru Financial Times că va continua cu acest plan controversat, menit să combată “influența străină”, care va impune obligații suplimentare pentru contractele cu o valoare mai mare de patru milioane de euro pe an.

Grupurile care nu respectă cerințele ar putea fi amendate, dar nu li se va interzice permanent să facă afaceri cu funcționarii din UE. În ceea ce privește ONG-urile, care s-au opus proiectului, Jourová a declarat că ar putea fi posibil ca acestea să solicite ca declarațiile lor să fie ținute secrete.

Peste 200 de grupuri au protestat împotriva legii în luna mai susținând că, dacă aceasta va fi aplicată, vor fi etichetate drept “agenți străini” de către regimurile autocratice din interiorul și din afara UE.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday