Servicile Secrete americane au publicat un raport în care arată că Beijingul ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale și că probabil, în acest context, îi oferă și tehnologie militară și cu dublă utilizare. 

China oferă o tehnologie cu dublă utilizare pe care armata Moscovei o folosește pentru a continua războiul din Ucraina, în ciuda unui cordon internațional de sancțiuni și controale”, se arată în raportul Biroului Directorului de Informații Naționale (ODNI).

Raportul vine după ce China a negat constant de la începutul războiului că ar furniza Rusiei orice fel de echipamente militare. În ciuda acestui fapt, în raportul publicat de ODNI se arată că Beijingul expediază echipamente de navigație, sisteme electronice de bruiere și piese pentru avioane de luptă către companii cu caracter militar deținute de guvernul rus.

Pe lângă toate acestea, americanii subliniază apropierea Rusiei de China, după debutul războiului și impunerea sancțiunilor. Tranzacțiile în yuani sau în ambele monede ale celor două state crescând semnificativ. De asemenea, China a intensificat cantitatea de petrol și gaze naturale pe care o importă din Rusia.

La finalul raportului, ODNI a subliniat că nu are acces la suficiente informații prin care să poată determina cu exactitate exporturile chineze. În ciuda acestui fapt, cei care au întocmit raportul au consultat datele vamale rusești, care au arătat că, începând cu luna martie, China a livrat mai mult de 12 milioane de dolari în drone și piese pentru drone” către Rusia.

De asemenea, în raport se mai arată și că diverse companii de apărare de stat chineze au furnizat, companiilor de apărare deținute de guvernele ruse sancționate și alte tehnologii cu dublă utilizare. Acestea fiind folosite de Armata Rusă pentru a continua războiul în Ucraina, fiind vorba inclusiv de “echipamente de navigație și tehnologie de bruiaj”. China a furnizat Rusiei inclusiv semiconductori importați din SUA.

Anterior, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Beijingul să furnizeze Moscovei echipamente cu dublă utilizare, însă au spus că nu au dovezi care să susțină ideea conform căreia China ar oferi asistență pe câmpul de luptă Rusiei. La începutul lunii, un oficial francez a spus că Beijingul livrează Moscovei echipamente care ar putea fi folosite în scop militar, însă nu în cantități mari.

Raportul este neclasificat și citează surse publice preluate din reportaje din presă, fiind însă însoțit de evaluarea comunității de informații care arată importanța în creștere pe care China o are în continuarea războiului.

Surse: Reuters, CNN

Sursa Foto: Anthony Baggett / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday