Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) evaluează că, în cursul zilei de ieri, forțele ucrainene au reușit să spargă liniile fortificate ruse de la est de localitatea Robotine, la circa 10 km sud de Orikhiv.

Informațiile venite din surse rusești vorbesc despre un atac masiv cu zeci de blindate și pierderi grele pe care Armata Ucraineană le-ar fi suferit, deși ISW observă că senzorii de căldură ai FIRMS/NASA nu indică faptul că ar fi avut loc explozii masive în această zonă, așa cum se întâmplă în cazul unor bătălii mecanizate. “Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ucrainene au avansat probabil până la 2,5 km la est de Robotine în timpul atacului, după care forțele ruse au folosit tactici standard de apărare elastică (așa cum prevede doctrina lor) reușind să împingă înapoi trupele ucrainene, dar nu până la pozițiile lor inițiale”, mai arată ISW.

Ministerul rus al Apărării a susținut că ucrainenii ar fi aruncat în luptă până la trei batalioane, iar un proeminent blogger militar rus a susținut că forțele ucrainene ar fi folosit peste 80 de vehicule blindate. (…) “Geometria câmpului de luptă din jurul Robotine, precum și compoziția elementelor ruse care se apără acolo, oferă o culoare importantă speculațiilor din jurul atacului și a câștigurilor ucrainene. Imaginile geolocalizate publicate în dimineața de 27 iulie arată două blindate Bradley (de producție americană) și un tanc T-72, fie dezactivate, fie abandonate, la aproximativ 2,5 km est de Robotine, dincolo de cele mai puternice fortificații pregătite de ruși, ceea ce indică faptul că forțele ucrainene au reușit să pătrundă și să traverseze aceste poziții, foarte provocatoare din punct de vedere tactic. Acest tip de bătălie de penetrare va fi unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat pentru forțele ucrainene în căutarea unor pătrunderi mai profunde. Liniile defensive de la sud de Robotine sunt probabil mai puțin echipate decât aceste poziții, având în vedere că forțele ruse probabil au angajat o parte semnificativă din forțele disponibile pentru a apăra liniile defensive de la nord și la est de Robotine, mai arată ISW.

Informația este confirmată de oficiali ai Pentagonului, care, într-o declarație pentru New York Times (sub protecția anonimatului) arată că, într-adevăr, principalul efort ofensiv al ucrainenilor a început, iar aceștia au aruncat în luptă “rezerve care aparțin unor brigăzi ucrainene mai vechi și mai consacrate. Aceste rapoarte indică faptul că Ucraina ar putea folosi acum unități noi și, în general, mai experimentate în luptă, în timp ce Rusia folosește aceleași elemente angajate și până acum în operațiuni defensive și care se apără fără  rotație și fără ajutor în mod continuu, de la începutul lunii iunie”.

Oficialii occidentali și ucraineni au sugerat că atacul de la Robotine marchează o inflexiune în efortul contraofensiv al Ucrainei, un moment oportun, care vine după operațiuni treptate de curățare și de hărțuire a pozițiilor defensive rusești.

În discursul său de miercuri seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în mod criptic, că forțele ucrainene “au avut rezultate foarte bune astăzi” și că va oferi mai multe detalii la o dată ulterioară.

ISW mai arată că oficialii occidentali pun în mod inutil presiune pe Ucraina cu așteptări privind progrese rapide și dramatice “pe care forțele ucrainene este puțin probabil să le poată îndeplini, dar oferă și previziuni ale posibilelor căi de avans ucrainene care probabil nu ar fi trebuit să fie împărtășite public”. ISW pare să se refere la evaluarea serviciilor militare germane, scurse în tabloidul Bild. Mai arată că ucrainenii pot obține câștiguri semnificative în operațiunile lor de contraofensivă, dar că astfel de câștiguri sunt probabil să apară pe o perioadă lungă de timp, presărată cu perioade de acalmie și perioade de eforturi mai lente, pe măsură ce ucrainenii ating diferitele linii defensive pregătite de ruși.

Surse: ISW, NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday