Inteligența artificială sugerează că un tablou pierdut, despre care s-a crezut inițial că este un fals din Epoca Victoriană, aparține “fără îndoială” pictorului renascentist Rafael. 

Un grup de experți de la universitățile Nottingham și Bradford s-au folosit de tehnologia de recunoaștere facială pentru a identifica pictura, cunoscută sub denumirea de “Brecy Tondo”. Inteligența artificială a comparat chipurile din tablou cu cele din alte picturi ale artistului renascentist Rafael și a constat că acesta sunt identice. 

Inițial, unii experți au speculat că lucrarea făcea parte dintr-o colecție a lui George Lester Winward, un om de afaceri din Cheshire, și ar fi fost o copie victoriană. Pictura a fost examinată timp de peste patru decenii din cauza asemănării izbitoare cu Madona Sixtină a lui Rafael. 

Examinarea tabloului cu ajutorul noilor modele de inteligență artificiale a dat rezultate uimitoare. Pe baza experienței mele anterioare în utilizarea recunoașterii faciale și a cercetărilor alături de colegii mei, am ajuns la concluzia că Brecy Tondo și Madona Sixtină sunt, fără îndoială, opera aceluiași artist, a declarat profesorul Hassan Ugal, director al Centrului de calcul vizual din cadrul Universității Bradford.

Pictura a fost expusă la Galeria de Artă Cartwright Hall din Bradford, unde se va afla pentru următoarele două luni.

Sursa: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday