Un raport al serviciilor secrete germane, citat de publicația germană Bild, stârnește controverse printre aliații Ucrainei. Acesta arată că Armata Ucraineană “își împrăștie trupele pe o linie a frontului de peste 1.000 km”, preferând să folosească unități mici, în loc să atace concentrat și să spargă apărarea rusească.

Raportul mai arată că, deși soldații ucraineni antrenați în Occident au căpătat aptitudini de luptă foarte bune, comandanții lor, care nu au trecut prin taberele de pregătire, favorizează promovarea soldaților cu experiență de luptă față de cei care au primit instrucție la standard NATO. Prin urmare, “comandanții pot manifesta deficiențe considerabile de comandă care duc la decizii greșite și periculoase”, mai arată documentul citat de Bild și comentat de mai multe publicații din lumea întreagă.

Astfel, The Telegraph a cerut reacții de la comandanții Armatei Britanice, care au criticat în primul rând scurgerea de informații dar și concluziile raportului german. “Au existat, evident, cazuri în care ucrainenii au făcut lucrurile diferit, dar aș susține că au încercat să-și pună în aplicare antrenamentul occidental dincolo de ceea ce ar putea fi considerat tolerabil, având în vedere anumite situații tactice. Ei [ucrainenii] au cu siguranță o mulțime de probleme, dar nu cred că se susține ceea ce spun germanii”, a comentat un comandant britanic, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

Liderii ucraineni au recunoscut că ofensiva a făcut doar progrese limitate, dar președintele Zelenski a declarat săptămâna trecută că aceasta “va căpăta ritm în scurt timp”. În aproape două luni, ucrainenii au eliberat abia 150 de kilometri pătrați și nouă localități.

Comandantul Armatei Ucrainene, generalul Valeri Zalujni, s-a declarat luna trecută enervat de presiunea occidentală de a mări ritmul contraofensivei, arătând că fără acoperire aeriană și fără rachete cu rază lungă, riscurile de a pierde prea mulți oameni sunt mari, iar Ucraina nu poate implementa filozofia NATO de “război combinat”, în care infanteria, blindatele, aviația și artileria funcționează sub comandă unică.

Surse: Bild, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday